Članak

Šef policije bez saznanja o zarobljenicima

29. Oktobra 2015.00:00
Svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu je rekao kako nema saznanja o zarobljenicima sa Trovrha (općina Goražde) koji su, prema optužnici, ubijeni u septembru 1992. godine.

This post is also available in: English

Nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Goraždu Ibro Merkez je kazao da je početkom augusta 1992. godine ranjen i da je nakon boravka u bolnici otišao na kućno liječenje.

“Niko meni nije došao da mi kaže bilo šta, ni o čemu, ni o ljudima s Trovrha”, izjavio je Merkez.

On je dodao da je “to bilo između 20. i 30. augusta 1992. godine”, a da se on u stanicu vratio tek početkom oktobra.

Merkez se prisjetio da mu je jedne noći vojnik predao grupu ljudi “da ih smjesti gdje zna”, ali je naveo da se radilo o ljudima s Bučja, a ne Trovrha.

“Nisam znao šta da radim s njima. Policijska stanica u Goraždu nije imala prostorije za zadržavanje. Onda smo otvorili garaže i tu ih smjestili”, rekao je svjedok.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Muhameda Adžema, Omera Uglješu, Senada Halilovića i Sulju Karkelju, nekadašnje pripadnike Armije BiH (ABiH), za učešće 17. septembra 1992. u ubistvima sedam ratnih zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Prema optužnici, oni su zarobljeni 21. augusta 1992. godine, nakon čega su bili zatočeni u zgradi Opštinskog sekretarijata za unutrašnje poslove (OSUP) Goražde, odakle su odvedeni na lokalitet Lađeva stijena u naselju Kopači, gdje su ubijeni.

Svjedok Merkez je kazao kako civilna policija za vrijeme rata nije imala vlast kada su u pitanju bili kakvi zatvorenici.

Za dokumente koje mu je predočilo Tužilaštvo svjedok je rekao da ih prvi put vidi, te da “knjigu dežurstva nikad nije vidio”.

Suđenje će se nastaviti 26. novembra.

Lamija Grebo


This post is also available in: English