Članak

Ni dana u ratu

26. Oktobra 2015.00:00
Svjedočeći u svoju korist pred Kantonalnim sudom u Zenici, optuženi Željko Rakić je izjavio da je krajem aprila 1992. napustio BiH i da ni dana nije učestvovao u ratu.

This post is also available in: English

Rakić, koji je optužen za zločin počinjen na području Zavidovića, kazao je da je krajem aprila suprugu i baku odvezao u Sremsku Mitrovicu (Srbija) kod rodbine, a da je nakon prvomajskih praznika otišao u Njemačku, gdje se zaposlio.

“S obzirom da sam imao dokumente koji su mi omogućavali da radim i boravim unutar samo jedne pokrajine, nisam smio napustiti Njemačku čak ni kada sam dobio sina u decembru 1992. Bilo mi je teško i htio sam da odem, ali me je punac spriječio i obećao da će mi dovesti ženu i dijete, što je i učinio u oktobru 1993. godine”, naveo je optuženi.

On je dodao da je u Njemačkoj boravio do proljeća 1997. i da ni jednog dana nije učestvovao u ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

Tužilaštvo je prigovorilo iskazu u dijelu koji je u suprotnosti sa izjavom svjedoka Optužbe Raska Husanovića i materijalnim dokazima koje namjerava uložiti.

Odbrana je obavijestila Sud da još uvijek traje prevođenje dokumentacije koja potvrđuje navode drugooptuženog Željka Rakića.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Enes Malićbegović je kazao da se iz Ministarstva pravde BiH čeka odgovor u vezi sa vjerodstojnošću dokumenata.

Željko Rakić je optužen sa Rankom Rakićem i Markom Stankovićem za ubistvo Zuhre Hasanović u mjestu Kućice (općina Zavidovići). Prema optužnici, oni su ovaj zločin počinili kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) krajem augusta ili početkom septembra 1992. godine.

Tužilaštvo je u unakrsnom ispitivanju prvooptuženog Ranka Rakića, koji je svjedočio na ročištu 7. oktobra, kao dokaz uložilo njegovu vojnu knjižicu i prigovorilo iskazu u dijelovima koji se razlikuju od iskaza svjedoka Optužbe.

Odbrana je uložila rješenje o otvaranju matičnog ureda i imenovanju optuženog za rad u tom uredu.

Suđenje se nastavlja 23. novembra.

Dženana Sivac


This post is also available in: English