Članak

Čečo sposoban za suđenje

19. Oktobra 2015.00:00
Vještaci su zaključili da je Ibrahim Čečo, optužen za zločine počinjene na području Sarajeva, sposoban pratiti suđenje, rečeno je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

This post is also available in: English

“Vještaci su se izjasnili da je Čečo sposoban pratiti suđenje, s tim da mu se omoguće pauze zbog zamora”, kazala je predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasmina Begić.
Tužilac Nedžad Ćorović je rekao da postoje manjkavosti u nalazu te da nema potpisa psihologa.
“Smatram da nije vrijeme da krenemo s nastavkom suđenja. Tim vještaka nije imao uvid u novu medicinsku dokumentaciju optuženog. Predlažem da se vještak pozove na naredno ročište ili da se zakaže novo vještačenje”, naveo je Ćorović.
Čečin advokat Sadik Hota je kazao da “jako teško uspostavlja komunikaciju” sa svojim klijentom, zbog čega je zatražio da se vještak pozove kako bi obrazložio nalaz.
“On mene ne može pet minuta da prati, imam osjećaj da ništa ne sluša. Ja imam ozbiljne primjedbe na ovaj nalaz”, rekao je Hota.
Vijeće je odlučilo na naredno ročište pozvati vještaka Abdulaha Kučukalića da obrazloži nalaz.
Optužnica tereti Čeču, nekadašnjeg pripadnika Armije BiH (ABiH), za fizičko zlostavljanje civila srpske nacionalnosti u naselju Dobrinja.
Čečo je prethodno osuđen na dvije godine zatvora za ovaj zločin, ali je Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo tu presudu i predmet vratio Kantonalnom sudu u Sarajevu na obnovljeno suđenje.
Nastavak suđenja zakazan je za 2. decembar.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English