Članak

Pronašli tijelo u zapaljenom automobilu

16. Oktobra 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na području Kozarca, svjedok Tužilaštva ispričao je pred Okružnim sudom u Banjaluci kako je pronađeno tijelo ubijenog Oste Baltića.

This post is also available in: English

Svjedok Ljuban Lukić, koji je radio kao policajac u Kozarcu, kazao je da je Baltić bio kod njega u kancelariji i da se, 20 minuta nakon što je otišao, čula pucnjava.

“Nisam ništa slutio jer se tih dana dosta pucalo. Drugi dan kada sam došao na posao, zatekao sam Gojka Baltića, oca od Oste, koji je rekao da mu se sin nije vratio kući. Tada je došao jedan policajac i rekao da je na putu vidio zapaljenog ‘fiću’”, ispričao je Lukić.

Prema njegovim riječima, on i dva policajca su tada otišli do puta i pronašli zapaljeni automobil.

“Unutra smo vidjeli tijelo Ostoje, bilo je u potpunosti izgorjelo. Kasnije sam čuo da je Gojko pričao sa Hamdijom Bešlagićem i da mu je on priznao da je to uradio”, istakao je Lukić.

On je svjedočio na suđenju Muhamedu Kusuranu, koji je optužen da je sa Semirom Alukićem, koji je pravosnažno osuđen, i još nekoliko osoba, 29. avgusta 1992. godine ubio Ostu Baltića i zapalio ga u automobilu kojim je upravljao.

Kusuranu se na teret stavlja i da je u zaseoku Podgrađe, sa još nekoliko osoba, učestvovao u ubistvu Bože Inđića.

Tužilac Igor Cimeša pročitao je iskaze dva svjedoka. Mirsad Ahmetčehajić, koji nije mogao doći na suđenje zbog bolesti, naveo je kako je kada je počelo granatiranje Kozarca, pobjegao u šumu s porodicom.

“Bio sam u grupi sa još tri muškarca, i tokom boravka u šumi sretali smo i druge grupe. Tu sam čuo da je ubijen Božo Inđić, ali ne znam zašto bi ga neko ubio jer je bio dobar čovjek”, rekao je Ahmetčehajić.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. novembar.

Povezani članci

Goran Obradović


This post is also available in: English