Članak

Žalba na presudu Dautoviću

15. Oktobra 2015.00:00
Odbrana Sakiba Dautovića zatražila je od Vrhovnog suda FBiH da presudu, kojom je osuđen na šest i po godina zbog zločina počinjenih u Velikoj Kladuši, preinači u oslobađajuću ili da je ukine. Federalno tužilaštvo usprotivilo se ovom prijedlogu.

This post is also available in: English

Braniteljica Tatjana Savić je kazala da se presuda zasniva na “navodnom prepoznavanju Dautovića od strane oštećenih”. Kako je navela, Vrhovni sud je u ranijoj odluci na žalbu naložio da se upravo to obrazloži, ali da prvostepeni sud to nije učinio.

Kantonalni sud u Bihaću je 4. maja 2015. godine Dautovića proglasio krivim da je, kao vođa interventne grupe za obezbjeđenje objekata i lica Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NO APZB), u junu 1994. u Domu zdravlja u Velikoj Kladuši učestvovao u fizičkom zlostavljanju civila, koji su privedeni iz logora Drmaljevo.

On je također proglašen krivim da je u augustu 1994. učestvovao u odvođenju 15 logoraša iz Drmaljeva, među kojima je bio i Rasim Erdić, koji je podlegao usljed zlostavljanja.

Osvrćući se na smrt Erdića, braniteljica Savić je istakla da je prvostepeni sud došao do zaključka da je vjerovatnoća dovoljna da se utvrdi kako se radi o nasilnoj smrti.

Tužilaštvo je u odgovoru na žalbu zatražilo da se ona odbije kao neosnovana.

Kantonalni sud u Bihaću je Dautovića 2013. također bio osudio na šest i po godina zatvora, ali je Vrhovni sud FBiH tu presudu ukinuo i postupak vratio na ponovno suđenje.

Vrhovni sud će odluku donijeti naknadno.

Povezani članci

Lamija Grebo


This post is also available in: English