Članak

Prepoznao Miloševića po ljepoti

14. Oktobra 2015.00:00
Na suđenju Igoru Miloševiću pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu, svjedok Optužbe je izjavio da je vidio da se puši puška optuženog kada je na prinudnim radovima ubijen Nedžad Korajčević.

This post is also available in: English

Salko Aletović je kazao da je 1994. i 1995. godine obavljao prinudne radove za potrebe vojske te da je kopao tranšeje kada su dvojica civila iz radnog voda pobjegla. Svjedok je naveo da je tada rečeno ostalim civilima da uđu u tranšeju.
“Ja sam bio drugi ili treći od Korajčevića. Onda sam čuo tup udarac i tada je rafal istresao. Vidio sam da je ubijen i da se iz puške puši. Skakao je, tražio još municije. Drugi mu nisu dali govoreći mu da je ubio čovjeka bez oružja”, prisjetio se svjedok.
Prema Aletoviću, Milošević je tada, psujući tursku majku, izjavio: “Vidite kako Milošević ubija.”
Svjedok je precizirao da nije vidio moment kada je pucano u Korajčevića, ali da je vidio da se puši Miloševićeva puška.
On je dodao da je neko od vojnika dao ćebe da pokriju ubijenog Korajčevića i “da mu niko od vojske nije davao za pravo za ono što je bilo”.
“Bio je u vojnoj uniformi, mlad, lijep, sve do tada bio je dobar čovjek, imao je pušku, nož… On je skakao kao zec, njemu drago što ga je ubio”, kazao je Aletović.
Prema optužnici, Milošević je 8. februara 1995. godine na prvoj liniji na Treskavici (općina Trnovo) usmrtio jednog od civila koji su bili dovedeni na prinudne radove.
Svjedok je potvrdio da je Miloševića prepoznao i na fotografiji koju su mu istražni organi prezentovali u dvorištu njegove kuće. Miloševića je opisao kao mladog momka od 19 do 21 godine.
Braniteljica Vesna Tupajić-Škiljević je napomenula da je u iskazu koji je dao pripadnicima Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rekao da je Milošević imao smeđu ili crnu kosu.
“Nikad nisam rekao ‘crnu’, rekao sam ‘plavkasto smeđu’, na slici sam ga prepozao”, izjavio je Aletović.
On je kazao da je od četvorice čuvara Milošević bio najljepši i da ga je prepoznao po ljepoti.
Nastavak suđenja na rasporedu je 28. oktobra.

Albina Sorguč


This post is also available in: English