Članak

Josipu Reloti 11 godina zatvora

6. Oktobra 2015.00:00
Kantonalni sud u Novom Travniku osudio je bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Josipa Relotu na 11 godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva u Busovači.

This post is also available in: English

Relota je proglašen krivim da je, sa još dvojicom nepoznatih pripadnika brigade “Nikola Šubić Zrinjski”, krajem januara 1993. godine otvorio vatru na četiri civila u kući u naselju Luka. U prostoriju su, nakon izlaska, bacili eksplozivnu napravu.

Tom prilikom ubijena su tri civila bošnjačke nacionalnosti, a preživio je zaštićeni svjedok B-1.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Mehmedalija Huseinović je kazao kako se presuda temelji na svjedočenju zaštićenog svjedoka B-1, ali i na iskazima koji su potvrđivali ovo svjedočenje.

“Nesporno je utvrđeno da se radi o svjedoku očevicu koji je u bitnim elementima svjedočio kao i u Haagu 1998. godine. Imajući u vidu kvalitet ovog iskaza, Sudsko vijeće smatra da na njemu treba zasnovati odluku”, rekao je Huseinović.

On je dodao kako Odbrana optuženog nije bila baš uvjerljiva odlučivši se za koncept “pogrešno utvrđenog identiteta” i alibija, prema kojem je optuženi bio na polažaju u Donjem Polju.

Sudija je istaknuo kako je svjedok B-1 jasno i precizno prepoznao optuženog, dok, s druge strane, iskaz brata optuženog Josipa Relote Vijeće smatra nevjerodostojnim.

“Ubijene su tri osobe, a umišljaj je neosporan. Kazna od 11 godina je adekvatna imajući u vidu sudsku praksu”, kazao je predsjedavajući Vijeća.

Odbrana i Optužba imaju pravo žalbe na ovu presudu Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English