Članak

Svjedoci negiraju potpise

1. Oktobra 2015.00:00
Svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu je ispričao da je zarobljenike koji su dovedeni sa Trovrha vidio u hodniku Stanice javne bezbjednosti Goražde.

This post is also available in: English

“Prošao sam kroz hodnik. Vidio sam da stoje. Tražili su mi vodu i ja sam im dao. (…) To je jedini put da sam ih vidio”, rekao je nekadašnji policajac Arif Sadiković, dodavši kako misli da je to bilo u ljeto prve godine rata.

On je pojasnio da je inače kao policajac radio na lijevoj strani Drine u staroj zgradi Pošte, ali da je tom prilikom naišao pored SJB-a Goražde i ušao unutra.

Sadiković je kazao kako ima saznanja da su građani srpske nacionalnosti sa Bučja (općina Goražde) bili u prostorijama za zadržavanje u prvoj godini rata.

Na ovom suđenju, svoj iskaz su dale i Sadikovićeve kolege, za koje je on rekao da su bili dežurni policajci.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Muhameda Adžema, Omera Uglješu, Senada Halilovića i Sulju Karkelju, nekadašnje pripadnike Armije BiH (ABiH), za učešće u ubistvima sedam ratnih zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), počinjenim 17. septembra 1992. godine.

Svjedok Smajo Salihović je kazao kako je “boravio u prostorijama SJB-a Goražde, ali da nije obavljao nikakve poslove”, jer “ništa nije funkcionisalo”.

On je ustvrdio da nije obavljao službu dežurstva u periodu od maja do oktobra 1992. godine, eventualno da je bio zamjena, i to “možda pred kraj oktobra”.

Salihović je ispričao da su u tom periodu bili dovedeni građani srpske nacionalnosti iz Bučja i da je postojala “izolacija da se Srbi stave iz bezbjednosnih razloga”, ali da nije bilo ratnih zarobljenika niti zatvora.

Tužilaštvo je ovom svjedoku predočilo potvrdu iz 17. septembra 1992. prema kojoj su ratni zarobljenici predati optuženim i još jednoj osobi, na kojoj je potpisan “dežurni milicioner S. Salihović”.

“Ja sam već gledao ovaj dokument i ovo je prevara i podvala. (…) Ja ovaj tekst nisam napisao. Nisam ih predao niti sam ih vidio”, rekao je Salihović, dodavši da “gledajući potpis jeste njegov”, ali da može biti i falsifikat.

Svjedok Adil Mujezinović je kazao da je u periodu od maja do oktobra 1992. godine radio kao “povremeni” dežurni policajac u SJB-u Goražde.

U tom periodu, osim osoba srpske nacionalnosti sa Bučja, kako je naveo, on nije vidio neke druge zarobljenike u SJB-u Goražde.

Tužilaštvo je Mujezinoviću predočilo izvještaj dežurne službe iz 17. na 18. septembar 1992. godine, u kojem je navedeno da su oštećene osobe predate Vojnoj policiji, a u čijem potpisu se nalazi “dežurni Adil Mujezinović”.

“Odgovorno tvrdim da ovo nije moj potpis”, rekao je Mujezinović.

Za svjedoka Salihovića je kazao da je obavljao poslove dežurnog, ali ne s njim.

Suđenje će se nastaviti 29. oktobra.

Lamija Grebo


This post is also available in: English