Članak

Oprečni stavovi o nadležnostima državnog pravosuđa

1. Oktobra 2015.00:00
Predstavnici Državnog pravosuđa i Ministarstva pravde Republike Srpske (RS) zadržali su oprečne stavove u vezi s potrebom formiranja Apelacionog suda i sadašnjim nadležnostima Suda BiH.

This post is also available in: English

Predstavnici Suda BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), kao i ministarstva pravde RS-a kazali su da su se do sada tokom seminara uglavnom bavili politikom i ostvareno je vrlo malo napretka.

Ministar pravde RS-a Anton Kasipović rekao je da Sud BiH ima “loš institucionalni okvir”, zbog čega su ministarstva pravde početkom septembra u Briselu dogovorila protokol koji predviđa određene izmjene.

“Vrlo je opasno da se bavimo politikom, a ne strukom. Zakonsko rješenje koje smo ponudili iz RS-a nije idealno, ali je odlična početna tačka i zato želimo o njoj da pričamo s ekspertima. Pitanje nadležnosti Suda BiH, na stranu političke izjave, ocijenjeno je kao problematično od strane same struke, zato želim da na ovom seminaru konkretno razgovaramo i nađemo rješenje koje će svima odgovarati”, kazao je Kasipović.

On je pojasnio da na seminaru predstavnici svih ministarstava pravde u BiH, kao i čelnici pravosudnih institucija na nivou države, razgovaraju o dva prijedloga zakona o Sudu BiH – jedan koji je sačinila RS, a drugi koji je još 2013. godine pripremilo Ministarstvo pravde BiH.

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso izjavila je da se na sastanku razgovara o “vrlo opasnim stvarima” s obzirom da “dva ponuđena zakonska rješenja iniciraju kompromis na uštrb struke”.

“Kompromisa ne može biti u smislu smanjenja nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH u štićenju države”, rekla je Kreso.

Ona je dodala da zakonski prijedlog iz RS-a “odražava interese političkih centara moći, a ne struke”.

“Prethodni dogovor reformi jeste da se objektiviziraju parametri koji definišu nadležnosti Suda BiH i da se apelaciono vijeće odvoji u zasebnu instituciju, a toga, nažalost, nema u novom prijedlogu zakona. Prijedlog iz RS-a predviđa ukidanje Suda BiH i formiranje dva potpuno nova suda – prvog i drugog stepena, koji će imati potpuno druge nadležnosti”, rekla je Kreso, dodavši da se time dovodi u pitanje i procesuiranje ratnih zločina počinjenih u BiH.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija uputio je kritiku Evropskoj uniji (EU) jer u potpisivanju protokola u reformi u Briselu početkom prošlog mjeseca nije učestvovala institucija na čijem je čelu, pojasnivši da je uloga VSTV-a “upravo rukovođenje strategijama reformi pravosuđa”.

“Zato tražimo da od sada struka bude uključena u sve dogovore… Početak ovog seminara ne daje pravo na optimizam, ali nadam se da ćemo u nastavku uspjeti da se manje bavimo politikom, a više strukovnim pitanjima”, rekao je Tegeltija.

On je dodao da VTSV “ne podržava nijedan prijedlog zakona”, već insistira na tome da se poštuje kontinuitet postojanja Suda BiH, da se uloga VSTV-a ne mijenja, te da se “optimiziraju nadležnosti državnog pravosuđa”.

Šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark izjavio je da je seminar “samo prilika za razgovor sa strukom nakon potpisivanja protokola u Briselu”.

“Ja ne očekujem neke velike zaključke”, rekao je Wigemark.

Dvodnevni seminar o reformi pravosuđa organizirala je EU u Sarajevu.

Denis Džidić


This post is also available in: English