Članak

Ponovno ispitivanje vještakinje

22. Septembra 2015.00:00
Na statusnoj konferenciji odlučeno je da će vještakinja Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu ponovno svjedočiti na početku obnovljenog suđenja za zločin počinjen u Rogatici.

This post is also available in: English

Tužilaštvo je kazalo da ostaje kod svih dokaza te da jedini dokaz koji ponovno treba provesti jeste ispitivanje neuropsihijatrice Alme Bravo-Mehmedbašić.

Odbrana prvooptuženog Dragiše Ćaćića usprotivila se svjedočenju neuropsihijatrice jer smatraju da je izašla iz “sfere vještačenja u sferu prava”.

Sutkinja Zinaida Husić je prihvatila prijedlog Okružnog tužilaštva u Sarajevu i odlučila da će neuropsihijatrica ponovno svjedočiti.

Vrhovni sud Republike Srpske je u septembru 2014. ukinuo presudu kojom su Dragiša Ćaćić, Milenko Ćaćić i Vojo Motika oslobođeni optužbi za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Rogatici 1992. godine.

Ova presuda je donesena nakon što je Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu uložilo žalbu na prvostepenu presudu.

Okružni sud u Istočnom Sarajevu je 24. marta 2014. godine Dragišu Ćaćića, Milenka Ćaćića i Voju Motiku oslobodio optužbi da su, zajedno s još jednom nepoznatom osobom, 8. augusta 1992. u blizini sela Starčići ubili Midhata Džananovića, a ranili njegovog trinaestogodišnjeg sina Mehu Džananovića, kojeg su mučili.

Odbrana Dragiše Ćaćića rekla je da će, kao nove dokaze, najvjerovatnije imati jednog ili dva svjedoka.

Odbrana drugooptuženog je kazala da će imati neke materijalne dokaze.

Dragoslav Perić, branilac trećeoptuženog Motike, zatražio je da bude razriješen po službenoj dužnosti, istaknuvši da određene naknade nisu plaćene, ali da ima dobar odnos sa optuženim.

Ovaj zahtjev je sutkinja Husić odbila.

Suđenje će se nastaviti 14. oktobra.

Lamija Grebo


This post is also available in: English