Članak

Rasprava oko muslimanskih jedinica

27. Augusta 2015.00:00
Tužilaštvo BiH je saslušanjem dva svjedoka nastojalo na suđenju osporiti dokaze Odbrane Nihada Bojadžića, optuženog za zločine u Jablanici počinjene 1993. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Zukrija Adilović, nekadašnji pomoćnik komandanta za moral u travničkom bataljonu Sedme muslimanske brigade Armije BiH (ABiH), kazao je da je u ljeto 1993. ovaj bataljon upućen na Igman zbog borbi sa Vojskom Republike Srpske (VRS).

Tužilaštvo BiH je zanimalo da li je svjedok u to vrijeme prisustvovao jednom sastanku u Pazariću na kojem se razgovaralo o formiranju isključivo muslimanskih jedinica.

“Ovom sastanku nisam prisustvovao”, rekao je svjedok.

Tužilac Sedin Idrizović pokazao je dokument Prvog korpusa ABiH koji govori o ovom sastanku, te je navedeno da je bio prisutan i svjedok. Međutim, Adilović je ostao pri stavu da tamo nije bio, te da o formiranju muslimanskih jedinica ništa ne zna.

U sklopu alibija za zločine u Jablanici počinjene 28. jula 1993. godine, Bojadžić je ranije na suđenju kazao da je Igman napustio 27. jula 1993., zaputivši se u Sarajevo, gdje je proveo narednih nekoliko dana.

Između ostalog, kako je rekao, izvijestio je Štab Vrhovne komande ABiH o ideji formiranja isključivo muslimanskih jedinica.

Na današnjem ročištu, Bojadžić je izjavio kako je u narednom periodu došlo do osnivanja takvih jedinica.

Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar” ABiH, optužen je da je u noćnim satima 28. jula 1993. godine, između ostalog, s jednim saborcem izveo iz Muzeja “Bitka na Neretvi” u Jablanici dvije zatočenice hrvatske nacionalnosti, koje su potom silovali.

Svjedokinja Mira Branković je pozvana da svjedoči na okolnosti svoje nacionalnosti i zatvaranja. Ona je rekla da je od jula do 1993. bila zatvorena na području Mostara. Kazala je da se izjašnjava kao muslimanka, pojasnivši da je iz mješovitog braka, te da je i njen muž musliman.

Njen suprug, kao svjedok Tužilaštva BiH, ranije je svjedočio da je Bojadžić maltretirao jednog zarobljenika hrvatske nacionalnosti. Razlog pozivanja je što je optuženi ranije rekao da je svjedokinja Hrvatica. Odbrana je također iznijela tvrdnju da je svjedokinja vrlo kratko bila zatvorena.

Suđenje se nastavlja 17. septembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English