Članak

Oslobađanje ili novo suđenje samo za Škoru

16. Jula 2015.00:00
Federalno tužilaštvo FBiH zatražilo je od Vrhovnog suda FBiH da potvrdi oslobađajuću presudu Daliboru Milošu, dok je za Miroslava Škoru zatražilo novo suđenje zbog zločina počinjenih na području Kiseljaka u ljeto 1993. godine.

This post is also available in: English

Kantonalni sud u Novom Travniku je 21. januara 2015. oslobodio Miroslava Škoru i Dalibora Miloša optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području Kiseljaka 1993. godine.

Iako je Kantonalno tužilaštvo u Travniku predložilo da se obojici optuženih ukine presuda zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, Federalno tužilaštvo nije podržalo ovaj prijedlog u odnosu na Miloša.

Za Škoru je zatražilo da se uvaži žalba, te obnovi suđenje pred prvostepenim vijećem.

Škoro i Miloš su sa Bosiljkom i Ljubomirom Dilberom, kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), bili optuženi za zločin protiv ratnih zarobljenika u naselju Behrići, nadomak Kiseljaka. Tom prilikom zarobljeni su i mučeni Ramo Hatidžić, Memsudin Planinčić i Vahid Klisura, koji je kasnije ubijen.

Kantonalni sud u Novom Travniku je odbio optužbe protiv Bosiljka i Ljubomira Dilbera.

Braniteljica Škore i Miloša, Branka Praljak predložila je da se potvrdi oslobađajuća presuda, ističući da Tužilaštvo nije dokazalo da su počinili ovaj zločin.

Praljak se osvrnula na svjedočenje oštećenog Planinčića, kazavši da ovaj svjedok nije bio jasan u pogledu identifikacije Miroslava Škore kao osobe koja je pucala u njegovom pravcu, te istakla da je njegov iskaz doveden u sumnju dokazima Odbrane.

Vrhovni sud FBiH će naknadno donijeti odluku po žalbama.

Lamija Grebo


This post is also available in: English