Članak

Bez saznanja o logoru u Kaknju

10. Jula 2015.00:00
Na suđenju Jasminu Šehagiću pred Kantonalnim sudom u Zenici, svjedok Odbrane je izjavio da nije znao za postojanje logora u Kaknju.

This post is also available in: English

Svjedok Našid Agić je kazao da tokom rada u policiji nije bio zadužen za prikupljanje informacija o postojanju logora u Kaknju.

Odgovarajući na upite Odbrane, Agić je rekao da bi eventualne informacije o logorima trebale biti proslijeđene vojnim bezbjednosnim organima.

Prema Agiću, svaka brigada trebala je da ima pomoćnika komandanta za bezbjednost i da su oni izvještavali direktno komandanta korpusa. Međutim, svjedok nije mogao odgovoriti na pitanja koja je brigada tokom rata djelovala u Kaknju, da li je tamo bilo logora i da li su jedinice Armije BiH (ABiH) obavještavane.

Šegahić je optužen da je, kao upravnik zatočeničkog objekta koji je bio u staroj direkciji Rudnika mrkog uglja u Kaknju, učestvovao u mučenju zarobljenika hrvatske nacionalnosti. Prema optužnici, Šegahić je propustio da preduzme nužne i razumne mjere da spriječi mučenje i svojim pretpostavljenim prijavi počinioce mučenja kako bi bili kažnjeni.

Suđenje se nastavlja 14. septembra.

Dženana Sivac


This post is also available in: English