Članak

Pijunović osuđen za zločine u Tesliću

3. Jula 2015.00:00
Okružni sud u Doboju osudio je Miroslava Pijunovića zvanog Piko na četiri i po godine zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Tesliću.

This post is also available in: English (English)

Pijunović je oglašen krivim kao pripadnik rezervnog sastava policije zbog zastrašivanja i premlaćivanja civila, te oduzimanja novca.

U presudi je navedeno da je Pijunović u zgradi policije u Tesliću palicom udarao Ašira Kopića i da je u objektu Teritorijalne odbrane drvenim štilom pretukao Šabana Mešinovića.

Oglašen je i krivim zbog zastrašivanja Joze Martinovića, pucanja iz vatrenog oružja po njegovoj kući, te oduzimanja 40.000 tadašnjih njemačkih maraka u različitim valutama od Martinovića i njegove supruge za srpsku vojsku.

U presudi se navodi i da je Pijunović tukao Amira Ikotića, te tjerao zatvorene civile da se međusobno udaraju ispred zgrade policije u Tesliću.

Pijunović je oslobođen odgovornosti za odvođenje nekoliko civila, koji su kasnije ubijeni.

“Svi oštećeni su bili civili. Njihovi iskazi su bili jasni. Odbrana ih nije dovela u sumnju”, kazala je predsjedavajuća Sudskog vijeća Hatidža Hodžić.

Pijunović mora da plati sudske troškove u iznosu koji će naknadno biti određen, te paušal od 200 maraka, dok su oštećeni Jozo Martinović i Šaban Mešinović upućeni na parnični postupak radi ostvarivanja imovinsko-pravnih zahtjeva.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Suđenje Pijunoviću počelo je krajem 2012. godine.

Arnes Grbešić


This post is also available in: English (English)