Svjedok protiv svjedoka

1. Jula 2015.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Odbrane optuženog Marka Miloševića negirao je tvrdnje svjedoka Tužilaštva BiH da je vozio leševe na brani kod Petkovaca (općina Zvornik) u julu 1995. godine.

Svjedok Dušan Nikolić je kazao da je povremeno dolazio kod roditelja, koji su stanovali u selu Đulići kod Petkovaca. Živio je, kako je rekao, kod sestre u Zvorniku, gdje se i školovao.

On je ustvrdio da u ratu nikada nije vozio traktor koji je koristio njegov otac, dodavši da je vozački ispit položio 1996. godine. Branilac Petko Pavlović je kazao da je ranije na suđenju zaštićeni svjedok SM-106 ispričao kako je svjedok Nikolić bio na brani u julu 1995. i vozio leševe.

“To nije tačno. Tvrdim da nisam vozio traktor do kraja 1997. godine”, rekao je Nikolić i dodao da nikada nije bio na brani.

Svjedok je naveo i kako sa porodicom zaštićenog svjedoka “odnosi nisu baš sjajni”. Pojasnio kako je na svojoj svadbi išamarao sina zaštićenog svjedoka jer je pravio probleme.

Nikolić se nije složio sa tvrdnjom tužioca Predraga Tomića da ustvari nije išamarao sina zaštićenog svjedoka. Rekao je kako postoje i drugi problemi između ovih porodica. Dodao je da bi pristao na suočenje u sudnici sa zaštićenim svjedokom SM-106.

Miloševiću se, zajedno sa Ostojom Stanišićem, sudi za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod Petkovaca. Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, a Milošević njegov zamjenik.

Stevan Ivanović, drugi svjedok Odbrane optuženog Miloševića, kazao je da je 1995. radio u Sekretarijatu za narodnu odbranu u Zvorniku. On je rekao da su u sekretarijatu vodili evidenciju o materijalno-tehničkim sredstvima vojnih jedinica.

Prema njegovom iskazu, Šesti bataljon Zvorničke brigade nije koristio novu školu za svoje potrebe.

“Škole nisu korištene za potrebe vojske”, dodao je on.

Odgovarajući na pitanja tužioca, svjedok je rekao da nije bio u Petkovcima u julu 1995. godine. U optužnici je navedeno da su zarobljenici prije pogubljenja na brani bili držani u novoj školi u Petkovcima.

Suđenje se nastavlja 8. jula.

    Amer Jahić