Suđenje odgođeno na neodređeno

1. Jula 2015.00:00
Nakon što Tužilaštvo BiH nije uspjelo pribaviti informacije o planiranim svjedocima, suđenje Adilu Vojiću i Bekiru Mešiću za zločin počinjen u Bihaću odgođeno je na neodređeni period.
Tužilac Ćazim Hasanspahić je rekao da je više puta pokušao stupiti u kontakt sa svjedocima iz Republike Srbije, ali da nije uspio. On je kazao i kako je dobio informaciju da je jedan svjedok u međuvremenu preminuo, ali da čeka potvrdu te informacije od srbijanskog tužilaštva.
“Obratio sam se radi provjere toga i eventualnog pribavljanja izvoda iz knjige umrlih. Iz tužilaštva u Srbiji su rekli da su se obratili opštini Surčin i Nova Pazova da to provjere”, pojasnio je Hasanspahić.
Odbrana optuženog Vojića je kazala kako ne bi počinjala s provođenjem dokaza prije nego što Tužilaštvo BiH okonča svoj dokazni postupak.
“Vijeće to razumije, radi se o ključnim svjedocima. Suđenje ćemo odgoditi na neodređeno, dok ne dobijemo informaciju o ovome od tužioca”, rekao je Zoran Božić, predsjedavajući Sudskog vijeća.
Vojić i Mešić su optuženi da su, kao pripadnici 501. brigade Petog korpusa Armije BiH (ABIH), u noći između 1. i 2. maja 1994. godine naizmjenično silovali jednu ženu te natjerali i drugu osobu da je seksualno zlostavlja.
Zbog proteka više od 60 dana od posljednjeg ročišta, suđenje je formalno počelo iznova. Tužilaštvo i Odbrane su bili saglasni da se provedeni dokazi ne izvode ponovo.

    Selma Učanbarlić