Prinudni radovi u Šantićevoj ulici

1. Jula 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Mostara, svjedoci Tužilaštva BiH potvrdili su da su tokom izvođenja na prinudne radove ranjeni u Šantićevoj ulici.
Adem Vranović je svjedočio da su ga u junu 1993. godine iz stana u Mostaru pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) odveli u logor Dretelj, odakle je nakon mjesec dana premješten u Heliodrom.
Kako je ispričao, u Heliodromu je zatekao već dovedene zarobljenike iz Mostara, Čapljine i Prozora, koji su boravili u lošim uslovima.
“Spavali smo na podu, na betonu, a morali smo da dobijemo odoborenje ako bismo željeli vode da se napijemo”, rekao je Vranović.
Svjedok je objasnio da je u Heliodromu bio zatočen do decembra 1993. godine, te da je tokom boravka izvođen na prinudne radove u Šantićevu ulicu u Mostaru.
“Izvođen sam više puta, ne znam koliko, ali znam da nismo smjeli odbiti. Stražari su nam govorili šta ćemo raditi, a znali su i da nas udaraju, uglavnom nogama ili kundakom puške”, izjavio je Vranović.
On je kazao da je tokom radova bio ranjen u lijevu nogu. Tokom unakrsnog ispitivanja Vranović nije mogao reći u kom dijelu Šantićeve ulice je ranjen. Potvrdio je da optuženog Mileta Puljića ne poznaje.
Tužilaštvo BiH tereti Puljića da je od maja 1993. do marta 1994. godine na području Mostara učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, u sklopu kojeg su vršeni prisilni nestanci, hapšenja i zatvaranja, odvođenja na prinudne radove na prvu liniju fronta te u živi štit.
U optužnici je navedeno da je pri odvođenju na prinudne radove, u živi štit te u drugim zlostavljanjima ubijeno 11 žrtava bošnjačke nacionalnosti, a više od 70 ih je ranjeno.
Puljić je, kako stoji u optužnici, bio komandant Druge bojne Druge brigade HVO-a.
Na današnjem ročištu iskaz je dao i Mustafa Tuce, koji je od jula do avgusta 1993. godine bio zatvoren u Heliodromu. Kako je naveo, na radovima u Šantićevoj ulici nosio je vreće s pijeskom.
“Dobio sam jak udarac u glavu, od kojeg sam pao u nesvijest. Ne sjećam se ni ko me je udario, ni kako, ni zašto. Znam samo da je bio udarac u glavu”, kazao je svjedok Tuce i dodao da nakon toga više nije išao na radove.
Suđenje se nastavlja 8. jula, kada će iskaze dati još tri svjedoka Tužilaštva BiH.

    Dragana Erjavec