Moguća nova optužnica protiv Gligora Begovića

1. Jula 2015.00:00
Državno tužilaštvo namjerava podići novu optužnicu protiv Gligora Begovića za zločin počinjen u logoru Batković kod Bijeljine, kazao je tužilac Miroslav Janjić.

Janjić je na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH rekao da se od jula prošle godine, kada je podignuta prva optužnica protiv Begovića, javio određeni broj novih svjedoka koji su pratili suđenje iz medija, zbog čega se radi na novoj optužnici.

“Ovi svjedoci ranije nisu saslušavani i nisu nam bili poznati. Vidjeli su za suđenje u medijima i oni žele da se to procesuira”, kazao je Janjić.

Begoviću se trenutno sudi za zločine počinjene u zatočeničkom objektu Batković, tako što je, prema Tužilaštvu BiH, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u nanošenju patnji i povreda civilima i zarobljenicima, koji su držani u nehumanim i nehigijenskim uslovima.

Suđenje Begoviću je počelo u novembru prošle godine.

Statusna konferencija je održana nakon što na ročište nisu došli pozvani svjedoci Tužilaštva BiH.

Uz moguću novu optužnicu, tužilac Janjić je najavio da odustaje od četiri svjedoka. Do završetka dokaznog postupka, kako je rekao, preostaju svjedočenja još četiri osobe.

“Također namjeravamo da izmijenimo ovu optužnicu, tako da ćemo odustati od jedne tačke optužnice, a drugu ćemo precizirati, kako bi ona odgovarala iznesenim dokazima”, kazao je Janjić, ne obrazloživši o kojim se optužbama radi.

Sudsko vijeće je naložilo Tužilaštvu BiH i Begovićevoj Odbrani da do petka, 3. jula, pripreme plan izvođenja dokaza prije godišnjih odmora.

Suđenje će biti nastavljeno 8. jula.

    Denis Džidić