Članak

U kući ubijena tri čovjeka

25. Juna 2015.00:00
Na suđenju Josipu Reloti pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, zaštićeni svjedok B1 prisjetio se kako su trojica njegovih komšija ubijena u januaru 1993. godine u busovačkom naselju Luka.

This post is also available in: English

Svjedok B1 je kazao da je nakon početka sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH (ABiH) optuženi došao sa nekoliko vojnika do njegove kuće u kojoj se krio sa trojicom komšija bošnjačke nacionalnosti, te ih počeo ispitivati.

“Rekao je: ‘Poginuo je Oliver. Znate li ko je ubio? Ubili su ga Turci.’ Onda je naredio da skinemo nakit. Glavom je pokazao dvojici da iziđu u hodnik. Čuo se zvuk zatvarača na puškama. Tada su sva trojica ušla i zapucala po nama. Bacio sam se ispod fotelje. Onda sam čuo korake i tada je kroz prozor ubačena eksplozivna naprava. Nakon toga sam ostao bez svijesti”, ispričao je zaštićeni svjedok B1.

Nakon što je došao k svijesti, kako je svjedok rekao, vidio je da su mu komšije mrtve, a zatim je pobjegao do susjedne kuće i poslije toga se predao policiji.

Josip Relota, bivši pripadnik brigade Nikola Šubić Zrinjski HVO-a, optužen je da je u noći sa 26. na 27. januar 1993. godine, zajedno s još dvojicom vojnika, sudjelovao u ubistvu tri civila. Nakon napuštanja kuće gdje su ubijeni civili, bacili su bombu na kuću, navodi se u optužnici.

Tokom unakrsnog ispitivanja, braniteljica Branka Praljak tražila je od svjedoka da se tačno odredi u kojem periodu tokom januara se desila ubistva, tačan datum i doba dana.

Svjedok nije znao tačan datum, kao ni to da li se to desilo u prvoj ili drugoj polovini januara. Nakon toga, zatražila je isključenje javnosti zbog čitanja transkripta sa svjedočenja u Haškom tribunalu i postavljanja pitanja koja bi mogla ugroziti mjere zaštite.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. juli.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English