Članak

Presuda Cvetkoviću 2. jula

17. Juna 2015.00:00
Odbrana Aleksandra Cvetkovića u završnoj riječi je kazala da optuženi nije učestvovao u ubistvima Srebreničana na ekonomiji u Branjevu (opština Zvornik) u julu 1995. godine, te da treba biti oslobođen krivice za učešće u genocidu.

This post is also available in: English

Branilac Petko Pavlović je kazao da Državno tužilaštvo nije dokazalo da je Cvetković učestvovao u ubistvima na Branjevu 16. jula 1995. godine, s obzirom da je iskaz ključnog svjedoka C1 doveden u ozbiljnu sumnju.

“Iskaz svjedoka C1 nije uvjerljiv. On ne zna tačno kada i kako je vidio Cvetkovića da puca, već samo kaže da je bio sa ostalim pripadnicima Desetog diverzantskog odreda koji su pucali. Ukoliko je pucanje trajalo pet sati, to je nelogično jer bi C1 morao nešto zapamtiti. S druge strane, drugi svjedoci, koji su priznali učešće u ovom zločinu – Franc Kos, Zoran Goronja, Vlastimir Golijan i Stanko Kojić – saglasno kažu da Cvetković nije pucao”, rekao je Pavlović.

Cvetkovićeva Odbrana je kazala da je Tužilaštvo BiH pokušalo potkrijepiti iskaz svjedoka C1 uvrštavanjem u spis zapisnika o ispitivanju Dražena Erdemovića pred Haškim tribunalom, ali da ti dokazi ne smiju biti korišteni s obzirom da Odbrana “nije imala priliku da unakrsno ispita Erdemovića”.

Cvetković je optužen da je, kao pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u strijeljanju više stotina muškaraca iz Srebrenice na ekonomiji u Branjevu 16. jula 1995. godine.

Kos, Goronja, Golijan i Kojić su pred Sudom BiH proglašeni krivim za zločin počinjen na Branjevu, dok je Erdemović nakon priznanja krivice osuđen na pet godina zatvora za isti zločin.

Cvetkovića Odbrana u završnoj riječi je istakla da je veliki broj svjedoka govorio o tome da je optuženi samo vozio pripadnike Desetog diverzantskog odreda i da nije dužio pušku, te da je na Branjevu sve vrijeme proveo u štali, gdje je vidio veliku svinju.

“Tužilaštvo BiH nije dokazalo elemente potrebne da bi se osoba osudila za krivično djelo genocida… Besmisleno je govoriti o umišljaju za genocid – odnosno uništenje jedne zaštićene grupe – kod čovjeka koji je bio u samo jednoj akciji i tu proveo vrijeme u štali”, rekao je branilac Pavlović.

Optuženi Cvetković se obratio Sudskom vijeću kazavši da od 1996. godine čeka da se javno sazna istina o tome da on nije učestvovao u zločinu na Branjevu.

“Poklanjam se svim žrtvama rata, a znam da nisam nijednim svojim djelom napravio nijednu žrtvu”, rekao je Cvetković.

Suđenje je počelo u novembru 2013., tri mjeseca nakon što je Cvetković izručen iz Izraela, a presuda će biti izrečena 2. jula ove godine.

Denis Džidić


This post is also available in: English