Članak

Zarobljenici u policijskoj stanici

16. Juna 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene 1992. u Goraždu, svjedoci Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu potvrdili su da su zarobljenici s Trovrha dovedeni u stanicu policije, ali da ne znaju gdje su dalje odvedeni.

This post is also available in: English

Svjedok Dževad Klovo, bivši pripadnik policije, u ljeto 1992. godine je u holu policijske stanice zatekao pet ili šest ljudi, za koje je kasnije saznao da ih je zarobila vojska.

Klovo je rekao da je tu bio Predrag Bogunić Braco i da je razgovarao s “nekim od pripadnika Armije”, te je prokomentarisao kako nije u redu da se ratni zarobljenici zadržavaju u prostorijama policije.

Ishod razgovora, kako je naveo, svjedok nije čuo jer su “pripadnici Armije iz Kopača i Braco stajali odvojeno”, te da mu nije poznato koliko su zarobljenici bili tu, ni kada su otišli.

Svjedok na ovom suđenju bio je i Predrag Bogunić, nekadašnji zamjenik komandira saobraćajne policije u Goraždu. On je kazao da je u ljeto 1992. godine bilo privedeno oko 50 osoba srpske nacionalnosti iz sela Bučje (općina Goražde). Također, poznato mu je da je šest do osam zarobljenika sa Trovrha dovedeno u MUP.

“Čuo sam da se Klačar objesio u silosu”, rekao je Bogunić, istaknuvši da su to bile “čaršijske priče”.

Prema riječima svjedoka, nije mu poznato koliko su zarobljenici ostali u MUP-u. Istakao je da je čuo razne priče da su odvedeni u Kopače i “da se i dalje ne zna za njih”, kazavši da “to je sve rekla-kazala”.

Na pitanje Odbrane da li je bio u holu sa Dževadom Klovom kada su lica dovedena u MUP Goražde, svjedok je odgovorio da se ne sjeća, te “da je poslije čuo da ih je Drljević doveo”.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Muhameda Adžema, Omera Uglješu, Senada Halilovića i Sulju Karkelju, nekadašnje pripadnike Armije BiH (ABiH), za učešće u ubistvima sedam ratnih zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), počinjenim 17. septembra 1992. godine.

Prema optužnici, oni su zarobljeni 21. augusta 1992., nakon čega su bili zatočeni u zgradi Općinskog sekretarijata za unutrašnje poslove (OSUP) Goražde, odakle su odvedeni na lokalitet Lađeva stijena, u naselju Kopači, gdje su ubijeni.

Na ovom suđenju svjedočio je i Malin Čulov, koji je rekao da nije bio prisutan kada su dovedeni ljudi s Trovrha. Izjavio je da se kasnije otišao pozdraviti s njima, istaknuvši da su bili zaključani. Čuo je da ih je dovela vojska, ali ne zna po čijem nalogu.

Na upit da li zna da li je iko živ od tih dovedenih ljudi, svjedok je odgovorio da Todorović i Lasice nisu živi, ali da ne zna gdje su odvedeni.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. septembar.

Lamija Grebo


This post is also available in: English