Članak

Svjedok prijavio prijetnje

25. Maja 2015.00:00
Suđenje Blagoju Vlačiću, optuženom za zločine počinjene 1993. godine u Šekovićima, odgođeno je pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu zbog nedolaska svjedoka Optužbe, koji je prijavio da su mu upućene prijetnje.

This post is also available in: English

Milorad Krkeljaš, predsjedavajući Sudskog vijeća Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, kazao je da svjedok nije pristupio, te da je Optužba podnijela prijedlog za određivanje pritvora optuženom Vlačiću zbog uticaja na svjedoke.

Dejan Bogdanović, branilac optuženog Vlačića, kazao je da nije dobio prijedlog za određivanje pritvora, ali da ga je tužilac Tarik Crnkić usmeno obavijestio da je svjedok prijavio da mu je neko prijetio.

“Situacija je krajnje hitna za odlučivanje po ovom prijedlogu”, kazao je Crnkić i istakao kako je “jasno da se prijetnja odnosi na ovo suđenje” i da je navedeno “dolaziš sutra u 12 u Sarajevo”.

Vlačić je, kao pripadnik Vojne policije pri Birčanskoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), optužen za ubistva i nečovječno postupanje prema zatočenima u objektu “Lovac”.

Prema optužnici, on je iz ćelija izveo trojicu zatočenih civila, koje je tukao sve dok nisu preminuli. Nakon toga je, kako stoji u optužnici, naredio jednom zatočeniku da njihova tijela odnese u ćelije i zaprijetio mu da nikome ne smije govoriti šta se desilo.

Vijeće je za sutra, 26. maj, zakazalo ročište na kojem će se biti obrazložen prijedlog za određivanje pritvora.

Nastavak suđenja bit će naknadno zakazan.

Albina Sorguč


This post is also available in: English