Članak

Iduće sedmice presuda Ikanoviću

21. Maja 2015.00:00
Okružni sud u Doboju je izricanje presude bivšem pripadniku Vučijačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Slavku Ikanoviću, optuženom za zločine nad civilima u Derventi, zakazao za ponedjeljak, 25. maj.

This post is also available in: English

Tokom iznošenja završne riječi, okružna tužiteljica Mersiha Mahmutović zatražila je da Ikanović bude proglašen krivim za ubistvo Anice Anđelić počinjeno u oktobru 1992. godine u selu Donji Božinci, u blizini Dervente.

“Da je optuženi počinio krivično djelo proizlazi iz izjava svih saslušanih svjedoka. On je od početka do kraja najneposrednije učestvovao u ubistvu Anice Anđelić. Tužilaštvo traži da se oglasi krivim i kazni u skladu sa zakonom”, kazala je Mahmutović.

Prema optužnici, Ikanović je u oktobru 1992. godine učestvovao u ubistvu jednog civila hrvatske nacionalnosti na području Dervente. On je ovaj zločin, kako se navodi, počinio kao pripadnik Vučijačke brigade VRS-a, s još jednim pripadnikom ove jedinice, koji je preminuo 2012. godine.

Branilac optuženog Božo Cvijanović je u završnoj riječi rekao da Okružno tužilaštvo nije dokazalo da je Ikanović izvršio krivično djelo opisano u optužnici.

“Niko od svjedoka nije kod oštećene vidio povrede koje se optuženom stavljaju na teret. Prema riječima svjedoka, nisu ih spomenuli ni ljudi koji su je shranili. O tim povredama nisu govorili ni svjedoci koji su vršili uviđaj”, kazao je Cvijanović.

Prije iznošenja završnih riječi optuženi Ikanović je, svjedočeći u svoju korist, rekao da nije učestvovao u ubistvu Anice Anđelić.

Suđenje Ikanoviću počelo je sredinom aprila ove godine.

Povezani članci

Arnes Grbešić


This post is also available in: English