Članak

Priče o ubistvu

15. Maja 2015.00:00
U nastavku suđenja Josipu Reloti, svjedokinja Kantonalnog tužilaštva u Travniku je kazala da je čula kako je “neko od Relota” tokom rata ubio člana porodice jednog od uposlenika “Zenicatransa”.

This post is also available in: English

Svjedokinja Ferida Kurić ispričala je da je nakon sukoba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH (ABiH) u Busovači srela Zorana Relotu, brata optuženog Josipa Relote.

“Čula sam da je neko od Relota ubio brata ili ženinog brata jednog od naših vozača, i rekla sam Zoranu Reloti da će doći i da ga traže zbog toga. Rekao mi je da ne bi imao obraza doći u Zenicu da je tako nešto učinio. Ja tako nešto nisam mogla povezati s našim radnicima, a imali smo trojicu Relota”, izjavila je svjedokinja Kurić.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedokinja Kurić je kazala kako je prva informacija bila da je to učinio Zoran Relota, a kasnije “da je to učinio neki drugi Relota”.

Josip Relota, bivši pripadnik HVO-a u Busovači, optužen je da je u noći sa 26. na 27. januar 1993. godine, zajedno s još dvojicom vojnika, sudjelovao u ubistvu tri civila. Nakon napuštanja kuće gdje su ubijeni civili, bacili su bombu na kuću, navedeno je u optužnici.

Na ovom ročištu u korist Kantonalnog tužilaštva je svjedočio i Zoran Relota, koji je rekao da se vratio na posao u Zenici odmah nakon kraja sukoba između ABiH i HVO-a.

“Svi su se pozdravljali, a meni su okretali leđa. Tada me gospođa Kurić upozorila da me traže zbog nekog ubistva. Znao sam te ljude koji su ubijeni i da sam bio tu, sigurno bih pokušao pomoći”, posvjedočio je Zoran Relota.

Svjedok Salem Ekmeščić ispričao je kako je njega i njegovu porodicu zaštitio Zoran Relota, a za optuženog Josipa Relotu kazao je da ga ne poznaje, dok je Ivica Vidović rekao da je, kao policajac, nekoliko dana nakon zločina bio u kući gdje su ubijeni civili.

“Povirio sam i vidio krvave zidove, prevrnut namještaj, a tijela nisam zatekao. Nije mi poznato da li je policija radila neke istražne radnje”, kazao je Vidović.

Suđenje se nastavlja 25. juna.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English