Članak

Posljednji kontakt sa ubijenima

7. Maja 2015.00:00
Na suđenju četvorici optuženih za zločine počinjene na području Goražda, svjedok Optužbe je izjavio da se 23. augusta 1992. posljednji put čuo vezom sa jednim od osmorice pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) koji su se predali na releju Trovrh.

This post is also available in: English

“Oko podne mi je javio da pregovaraju sa suprotnom stranom, da će ih razmijeniti u Foči ako se predaju, i oni su odlučili da se predaju”, kazao je Dalibor Nešković, nekadašnji vezista u jedinici Goraždanske brigade VRS-a.
On je dodao da je kasnije čuo da su odvedeni u policijsku stanicu, a poslije u silos, te da su ubijeni i bačeni u Drinu.
Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Muhameda Adžema, Omera Uglješu, Senada Halilovića i Sulju Karkelju, nekadašnje pripadnike Armije BiH (ABiH), za učešće u ubistvima sedam ratnih zarobljenika, pripadnika VRS-a, počinjenim 17. septembra 1992. godine.
Prema optužnici, oni su zarobljeni 21. augusta 1992., nakon čega su bili zatočeni u zgradi Općinskog sekretarijata za unutrašnje poslove (OSUP) Goražde, odakle su odvedeni na lokalitet Lađeva stijena, u naselju Kopači, gdje su ubijeni.
Svjedok Zahir Šogolj, nekadašnji pripadnik ABiH, ispričao je da su borbe za Trovrh krajem augusta 1992. godine trajale dva dana, te da je jedan pripadnik njegove jedinice poginuo unutar releja na Trovrhu.
On je rekao da se s Trovrha vratio kući u selo Slatina, gdje je čuo da su se predali ljudi na Trovrhu i da trebaju da ih provedu selom.
“Stajao sam na kapiji, bilo je pet ljudi. Oko njih su bili pripadnici mog bataljona sa naoružanjem, uspjeli su ih zaštititi od fizičkog napada naroda, koji je vikao: ‘Zločinici, ubice!’”, prisjetio se svjedok.
On je naveo da je ta grupa učestvovala u napadu na Kokino Selo (općina Goražde), gdje se desio zločin.
Enes Starhonić, treći svjedok Okružnog tužilaštva, ispričao je da je išao u silos i razgovarao sa zarobljenicima, jer je nosio hranu jednom od zarobljenika koji je imao šuraka muslimana.
Prema njegovim riječima, zarobljenici su sedam do deset dana bili u silosu.
Starhonić je kazao da je čuo da se jedan od njih objesio u silosu, dok je za ostalu sedmoricu čuo razne priče – da su odvedeni u Goražde, Zenicu, da ih je ubila granata, kao i da su ubijeni na lokalitetu Lađeva stijena.
Nastavak suđenja zakazan je za 21. maj.

Albina Sorguč


This post is also available in: English