Članak

Zatraženo oslobađanje Čurtića

6. Maja 2015.00:00
Odbrana Ermina Čurtića zatražila je od Vrhovnog suda FBiH oslobađanje od optužbi za zločine počinjene u Varešu, dok je Federalno tužilaštvo zatražilo da se potvrdi prvostepena presuda kojom je osuđen na pet i po godina zatvora.

This post is also available in: English

Odbrana je iznijela žalbe na presudu Kantonalnog suda u Sarajevu od 7. novembra 2013., kojom je Čurtić proglašen krivim da je, kao vodič dijela jedinice za posebne namjene “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), učestvovao u napadu na Stupni Do i Vareš Majdan, nečovječno postupajući i pljačkajući civile.

Odbrana je ocijenila da prvostepeni sud nije postupio po nalogu Vrhovnog suda, niti je proveo ijedan dodatni dokaz da utvrdi činjenice.

“Svi svjedoci su tokom glavnog pretresa nezakonito saslušani, jer im je Sud prvo čitao izjave i pitao ih da li su saglasni, a to je suprotno zakonu. Trebali su prvo biti saslušani, pa ako ima razlika u iskazu, isti uložiti”, rekao je branilac Nedim Dobojlić.

On je dodao da je samo jedan svjedok kazao da je njegov branjenik bio prisutan na mjestu počinjenja krivičnog djela koje mu se stavlja na teret.

“Kad je riječ o iskazu oštećenog Besima Paralangaja, sve što kaže ovaj svjedok netačno je”, rekao je Dobojlić i dodao da njegov branjenik nije mogao u isto vrijeme biti na dva mjesta zločina – u Stupnom Dolu i na Vareš Majdanu.

Također, prema Odbrani, brojni svjedoci Odbrane su naveli da Čurtić nije bio vodič “Maturica”, a samo jedan od njih je kazao da jeste bio vodič.

Dobojlić je zatražio da se ovaj postupak vodi iznova ili da se presuda ukine i Čurtić oslobodi.

Optuženi Čurtić je rekao da je nevin.

Federalno tužilaštvo je zatražilo da se žalbe Odbrane odbiju i potvrdi presuda.

Vrhovni sud će odluku donijeti naknadno.

Postupak protiv Čurtića vodi se od 1996. godine. On je u oktobru 2011. bio osuđen na pet i po godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta, a suđenje obnovljeno, te je 2013. kazna potvrđena.

Čurtić je 1996. bio u pritvoru četiri mjeseca, kao i od 15. oktobra 2009. do 9. maja 2012. godine.

Džana Brkanić


This post is also available in: English