Grad: Vareš

tuzilastvo-bih-2-1-1024x683.jpg

15. Novembra 2018.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila je na području Čapljine Željka Marića koji je pod istragom zbog ratnog zločina počinjenog nad zarobljenim civilima i pripadnicima Armije BiH (ABiH) na području Vareša 1993. godine.


PrlicNaslovna3.jpg

29. Novembra 2017.

Iz minute u minutu na live blogu možete pročitati najnovije informacije vezane za drugostepenu presudu Jadranku Prliću i drugima pred Haškim tribunalom.

Naši novinari danas u Hagu prate izricanje presude, reakcije žrtava, predstavnika Tribunala i istraživača. Pratite reakcije iz brojnih gradova u BiH i regionu na dugoočekivanu presudu.

 


Kantonalni-sud-Sarajevo1-683x1024.jpg

10. Maja 2016.

U Kantonalnom sudu u Sarajevu završen je dokazni postupak na obnovljenom suđenju Erminu Čurtiću za zločin počinjen na području općine Vareš. Iznošenje završnih riječi zakazano je za 27. juni.

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva pročitana su imena više od 40 svjedoka koji su ranije svjedočili na suđenju Čurtiću, čime su završili dokazni postupak. Odbrana nije imala novih dokaznih prijedloga.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Čurtića da je, kao vodič dijela jedinice za posebne namjene “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 23. oktobra 1993. učestvovao u napadu na Stupni Do i Vareš Majdan, nečovječno postupajući i pljačkajući civile.

Vrhovni sud Federacije BiH je u julu prošle godine ukinuo presudu kojom je Čurtić 2013. bio osuđen na pet i po godina zatvora, te odlučio da se postupak protiv njega vodi iznova.

Postupak protiv Čurtića vodi se od 1996. godine. On je u oktobru 2011. bio osuđen na pet i po godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i nakon obnovljenog suđenja je 2013. donesena ista presuda.19. Aprila 2016.

Na obnovljenom suđenju Erminu Čurtiću za zločine počinjene 1993. na području Vareša, svjedokinja Tužilaštva se prisjetila kako ju je optuženi udario čizmom u lice.