Članak

Rafali i detonacije u kući

14. Aprila 2015.00:00
U nastavku suđenja Josipu Reloti za zločine počinjene u Busovači, svjedok Tužilaštva je kazao da je 1993. godine iz kuće u kojoj je boravio čuo rafale i detonacije, a narednog dana je vidio i tijela komšija.

This post is also available in: English

Svjedočeći pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, Ćazim Šabanović je ispričao kako je izmjestio svoju porodicu u Kaćune, te je po povratku u Busovaču boravio u kući Ismeta Kulića jer je to od preostalih Bošnjaka tražio policajac Ivica Vidović.

“Jedne noći došao je auto, čuli su se rafali i detonacija, i auto je otišao. To je bilo pred mrak i ništa nisam vidio jer sam sagnuo glavu. Sutra je došao kamion i pokupio tijela. Mislio sam da su sva četvorica ubijena koji su boravili u toj kući, ali kasnije sam sreo osobu B-1 i bio sam zaprepašten kada sam vidio da je živ”, rekao je Šabanović.

Prilikom unakrsnog ispitivanja, braniteljica Branka Praljak ustvrdila je da je Šabanović tokom istrage drugačije odgovarao na pitanja o tome da li poznaje braću Zorana i Josipa Relotu.

Josip Relota, bivši pripadnik brigade “Nikola Šubić Zrinjski” Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Busovača, optužen je da je u noći sa 26. na 27. januar 1993. godine, zajedno s još dvojicom vojnika, sudjelovao u ubistvu tri civila. Nakon napuštanja kuće gdje su ubijeni civili, bacili su bombu na kuću, navodi se u optužnici.

Na ovom ročištu je u korist Optužbe svjedočio i Ismet Kulić, koji je bio u kući s Ćazimom Šabanovićem.

“Čuo sam pucnjeve i eksploziju. Malo sam provirio kroz prozor i vidio sam ljude kako su izletjeli iz kuće u vojnim uniformama”, kazao je Kulić.

Nakon što mu je braniteljica Praljak predočila izjavu iz 2007. godine u kojoj stoji da su vojnici nosili potkape, svjedok je rekao kako su imali kape i vojne uniforme, ali da nisu imali ništa na licu.

Svjedokinja Ankica Kokić također je ispričala kako je čula rafale i detonaciju, te kako su tijela ubijenih narednog dana odvezena kamionom Crvenog križa. Ona je posvjedočila kako nije vidjela Josipa i Zorana Relotu.

Na pitanje braniteljice Praljak da li je pokazala nekome gdje je kuća svjedoka B-1, svjedokinja je odgovorila da se ne sjeća da je neko pitao o toj kući.

Svjedok Salih Hadžić izjavio je kako je nakon puštanja iz logora na Kaoniku pored svoje štale sreo ranjenog svjedoka B-1.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. maj.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English