Članak

Saznanja o likvidaciji oca

9. Aprila 2015.00:00
Na suđenju četvorici optuženih za ubistva ratnih zarobljenika počinjena na području Goražda, svjedok Optužbe iznio je pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu saznanja o hapšenju i likvidaciji oca.

This post is also available in: English

Aleksandar Vuković, svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, kazao je da je krajem marta 1992. godine sa majkom i sestrom iz Goražda otišao u Kragujevac (Srbija), dok je njegov otac Kojo Vuković ostao.

Svjedok je naveo da su početkom augusta 1992. godine imali kontakt sa ocem, a mjesec ili dva nakon toga saznali su da je ubijen.

“Saznao sam da je zarobljen, odveden, a poslije likvidiran”, rekao je Vuković.

On je dodao da je njegov otac bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) i da je zarobljen na Trovrhu, a potom likvidiran na lokalitetu Lađeva stijena.

Vuković je kazao da su njegov otac i drugi pripadnici VRS-a držani u silosu u Kopačima, te da su bili i u Policijskoj stanici.

“Milivoje Čarapić mi je govorio o situaciji kada se moj otac nalazio u policiji u Goraždu. Ta grupa držana je odvojeno, bili su u posebnoj ćeliji, čuo je jauke. Po njegovim riječima, tučeni su u policijskoj stanici”, rekao je svjedok.

On je kazao da posmrtni ostaci njegovog oca nisu pronađeni.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Muhameda Adžema, Omera Uglješu, Senada Halilovića i Sulju Karkelju, nekadašnje pripadnike Armije BiH (ABiH), za učešće u ubistvima sedam ratnih zarobljenika, pripadnika VRS-a, počinjenim 17. septembra 1992. godine.

Prema optužnici, oni su zarobljeni 21. augusta 1992. godine, nakon čega su bili zatočeni u zgradi Opštinskog sekretarijata za unutrašnje poslove (OSUP) Goražde, odakle su odvedeni na lokalitet Lađeva stijena u naselju Kopači, gdje su ubijeni.

Na ovom ročištu, Optužba je odustala od saslušanja svjedokinje Branojke Klačar, koja se, vidno uznemirena, u sudnici požalila na teško zdravstveno stanje.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. april.

Albina Sorguč


This post is also available in: English