Članak

Stanković nije govorio ko ga je ranio

3. Aprila 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Tuzli, svjedok Tužilaštva Tuzlanskog kantona je posvjedočio da je ranjenog Nedeljka Stankovića odvezao od policijske stanice do njegove kuće.

This post is also available in: English

Svjedok Ivo Pejić, bivši policajac iz stanice Mramor (Grad Tuzla), kazao je da je početkom ratnih sukoba poznavao Stankovića, koji je imao kafanu iznad koje su se nalazile prostorije policije.

“U junu 1992. čuli smo da je Stanković uhapšen i maltretiran u zatvoru Kozlovac u Tuzli. Par dana nakon toga, doveden je pred našu policijsku stanicu i vidio sam da je ranjen u nogu”, kazao je svjedok, istaknuvši da ga je njegovim automobilom odvezao u naselje Tinja, gdje je živio.

Tokom vožnje, kako je rekao svjedok, Stanković mu nije govorio ko ga je povrijedio, ali jeste da ga je od maltretiranja spasio izvjesni Gera, koji ga je i dovezao pred policijsku stanicu.

Pejić je svjedočio na suđenju Muradifu Salkiću, bivšem pripadnik Armije BiH optuženom da je 4. juna 1992. godine nečovječno postupao prema civilu Nedjeljku Stankoviću, koji je bio zatvoren u pritvorskoj jedinici zatvora u Kozlovcu.

Ispred vozila kojim je upravljao Pejić, bilo je službeno policijsko vozilo kojim je upravljao Budimko Lovrić, također bivši policajac u Mramoru. I on je svjedočio na ovom suđenju.

“Poznavao sam odranije Stankovića, a kada je doveden pred stanicu, nisam vidio da je povrijeđen. Tek kad smo došli u Tinju, a nakon što je izašao iz auta, vidio sam da hramlje. Dok je bio pritvoren na Kozlovcu, pričalo se da su ga zarobili Romi i neki bokser Mure kojeg nisam poznavao”, pojasnio je Lovrić.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. april.

Povezani članci

29. Aprila 2016.

Salkiću pet godina zatvora

12. Aprila 2016.

Završne riječi 26. aprila

23. Decembra 2015.

Teške patnje

Admir Muslimović


This post is also available in: English