Članak

Kovačević negirao navode optužnice

23. Marta 2015.00:00
Joviša Kovačević, optuženi za ratni zločin počinjen na području Modriče, svjedočeći u svoju korist pred Okružnim sudom u Doboju negirao je navode optužnice.

This post is also available in: English

Kovačević je kazao da nikada tokom rata u BiH nije saslušavao ratne zarobljenike i da je oštećenog Hasana Mujanovića prvi put vidio u sudnici.

“Iskaz svjedoka Mujanovića je apsolutna neistina. To nema nikakve veze sa Jovišom Kovačevićem. Ni 1994. godine ni do danas nisam bio u selima Borovo Polje i Potpolje”, rekao je optuženi Kovačević.

Prema optužnici, Kovačević je od februara do septembra 1994. odlukom Vlade Republike Srpske bio povjerenik za opštinu Odžak. Od kraja aprila do sredine maja 1994. godine, kako se navodi u optužnici, Kovačević je zarobljenika ispitivao svaki dan po dva sata, psujući mu i udarajući ga rukama, nogama, drškama i šipkama.

Branilac optuženog Milenko Radonjić u sudnici je pročitao iskaz Slavka Torbice, bivšeg komandira voda Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) na ratištu Modriča – Gradačac, dat policiji u Prijedoru u maju 2012. godine.

U tom iskazu je Torbica naveo da niko nije tukao ratne zarobljenike Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i da su njih prije njegovog dolaska saslušali pripadnici Državne bezbjednosti.

Ovaj svjedok je bio u sudnici, ali zbog problema sa grlom nije bilo moguće jasno čuti njegove odgovore na pitanja Tužilaštva i Sudskog vijeća.

Svjedoci Mihajlo Milošević i Novak Nović su naveli da je Kovačević tokom rata izgledao isto kao i sada, samo što danas nosi naočale.

Na kraju dokaznog postupka Odbrane, uloženi su materijalni dokazi.

Okružni tužilac Slavko Krulj je rekao da ne odustaje od neposrednog saslušanja preostale svjedokinje Optužbe, koja se trenutno nalazi u inostranstvu.

Suđenje će biti nastavljeno 16. aprila.

Povezani članci

Arnes Grbešić


This post is also available in: English