Članak

Zarobljavanje na Trovrhu

12. Marta 2015.00:00
Na suđenju četvorici optuženih za ubistva ratnih zarobljenika na području Goražda, svjedoci Optužbe govorili su pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu kako su saznali da su im članovi porodica zarobljeni na Trovrhu.

This post is also available in: English

Svjedokinja Slavica Lukić ispričala je da je njen pokojni suprug Budimir Todorović u augustu 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), otišao na smjenu kod repetitora na Trovrhu i da se više nije vratio.

“Kako je otišao, više se nije ni vratio”, kazala je Lukić i dodala da su posmrtni ostaci njenog supruga ekshumirani 2010. godine.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Muhameda Adžema, Omera Uglješu, Senada Halilovića i Sulju Karkelju, nekadašnje pripadnike Armije BiH (ABiH), za učešće u ubistvima sedam ratnih zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), 17. septembra 1992. godine.

Prema optužnici, ratni zatobljenici Tioslav Radović, Boško Lasica, Kojo Vuković, Branislav Todorović, Njegoš Ćeho, Budimir Todorović i Đoka Lasica zarobljeni su 21. augusta 1992. godine, nakon čega su bili zatočeni u zgradi Opštinskog sekretarijata za unutrašnje poslove (OSUP) Goražde.

Odatle su odvedeni na lokalitet Lađeva stijena u naselju Kopači, uz obalu Drine, gdje su ubijeni.

Svjedok Stojan Ćeho rekao je da je od drugih osoba dobio saznanja da je sin njegovog brata Njegoš Ćeho, tada pripadnik VRS-a, zarobljen na Trovrhu, nakon čega je doveden u Silos na području Kopača, od kada mu se gubi svaki trag.

Slađana Todorović posvjedočila je kako je također saznala da joj je suprug Branislav Todorović zarobljen na Trovrhu, te da je prebačen u Silos u Kopačima, a potom u SUP u Goražde.

“Djever mi je pronađen i sahranjen, a za muža još ništa ne znam”, kazala je Todorović.

Ona je dodala da je čula da je tada bilo zarobljeno 15 pripadnika VRS-a i da se sedam ili osam njih uspjelo spasiti.

“Želim da se počinilac ovog zločina pronađe i odgovora”, rekla je Todorović.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. april.

Albina Sorguč


This post is also available in: English