Članak

Udarci drškom i šipkom

12. Marta 2015.00:00
Prvi svjedok na suđenju za zločin počinjen u Modriči izjavio je pred Okružnim sudom u Doboju da ga je optuženi Joviša Kovačević verbalno i fizički maltretirao tokom ispitivanja.

This post is also available in: English

“Prvo me udarao šakom. Na drugim ispitivanjima drškom od metle, šipkom, nogama i rukama po svim dijelovima tijela. Jednom sam se onesvijestio. Udarao me u međunožje. Šipkom sam dobio udarac. Posljedica toga je da mi je odstranjen jedan testis. Ranije nisam imao problema. Četrnaest zuba mi je bilo polomljeno ili izbijeno”, prisjetio je svjedok Hasan Mujanović.

Prema navodima optužnice, Kovačević je od kraja aprila do sredine maja 1994. godine zarobljenika ispitivao svaki dan po sat dva, psujući mu i udarajući ga.

Oštećeni Mujanović je ispričao da ranije nije poznavao Kovačevića i da ga je prvi put poslije rata sreo 1997. godine u Jakešu, a 2001. vidio ga je u selu Dubica, gdje ima vikendicu.

“Bio sam sa ocem, koji mi je rekao da je to Joviša Kovačević, pošto je on radio u ‘Strolitu’ֺ, a optuženi je jedno vrijeme bio direktor u toj radnoj organizaciji”, naveo je Mujanović.

Branilac optuženog Milenko Radonjić je kazao da Mujanović u istrazi nije navodio da je radio u fabrici “Strolit”, gdje je optuženi bio direktor.

Mujanović je izjavio da je “od 1986. do 1989. godine radio u ‘Strolitu’ i da mu nije poznato da je Kovačević tada bio direktor”.

Odbrana je navela i da izgled optuženog ne odgovara opisu koji je naveden u zapisniku o prepoznavanju, a u kojem je Mujanović naveo da “Kovačević ima crnu kosu i tamnu put”.

Na suđenju je nalaz iznio vještak sudske medicine Ljubomir Curkić, koji je rekao da na osnovu medicinske dokumentacije nije mogao zaključiti da su “povrede koje je oštećeni eventualno zadobio 1994. godine povezane s njegovim kasnijim oboljenjima”.

“U medicinskoj dokumentaciji nema nalaza za povrede zuba“, istakao je Curkić.

Supruga oštećenog Merima Mujanović posvjedočila je da je nakon izlaska iz zarobljeništva njen suprug imao izbijene zube i posjekotinu na glavi, te da su doktori tokom operacije testisa kazali da je to posljedica udarca.

Za razliku od Mujanovićevog iskaza, ona je navela da joj je “suprug govorio da je poznavao Kovačevića iz ‘Strolita’”.

Prije saslušanja svjedoka, okružni tužilac Slavko Krulj je u uvodnoj riječi rekao da će na osnovu iskaza oštećenog i drugih svjedoka dokazati navode optužnice.

Branilac Radonjić je istakao da je Kovačević nevin, da nikad nije vidio niti saslušavao oštećenog, te “da mu nije jasno šta je motivisalo Hasana Mujanovića da ga prijavi”.

Suđenje se nastavlja 23. marta.

Arnes Grbešić


This post is also available in: English