Članak

Posljednji kontakt sa suprugom

26. Februara 2015.00:00
Čitanjem optužnice, izlaganjem uvodne riječi te saslušanjem prvog svjedoka Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu započelo je suđenje optuženima za ubistva ratnih zarobljenika na području Goražda.

This post is also available in: English

Svjedokinja Milja Vuković je rekla da je supruga Koju posljednji put vidjela krajem aprila 1992. godine, kada je iz Goražda izbjegla za Srbiju.

Vuković je objasnila da je do polovine augusta 1992. godine bila u kontaktu sa suprugom putem pisama i radioamatera, te da je nakon toga saznala da su ga na Trovrhu (općina Goražde) zarobile “muslimanske jedinice”.

“U decembru 1992. došao je poznanik iz Foče, pozdravio se sa svima, a meni rekao: ‘Budi jaka, primi moje saučešće’”, ispričala je Vuković, dodavši da posmrtne ostatke supruga nikada nije pronašla.

Muhamedu Adžemu, Omeru Uglješi, Senadu Haliloviću i Sulji Karkelji, nekadašnjim vojnicima Armije BiH (ABiH), na teret je stavljeno da su 17. septembra 1992. godine preuzeli sedam ratnih zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), odveli ih na Lađevu stijenu kod Kopača, gdje su ih vatrenim oružjem lišili života.

Prema optužnici, tijela dvije osobe su ekshumirana, dok se ostali vode kao nestale osobe.

Tužilac Tarik Crnkić je kazao da će Okružno tužilaštvo materijalnim dokazima i iskazima svjedoka dokazati da su optuženi počinili djelo za koje se terete.

Odbrane su navele da u ovoj fazi neće izlagati uvodnu riječ, te da će dokaze blagovremeno predložiti.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. mart.

Lamija Grebo


This post is also available in: English