Članak

Potvrđena optužnica za silovanje kod Kiseljaka

10. Februara 2015.00:00
Kantonalni sud u Novom Travniku potvrdio je optužnicu protiv Marinka Stojanovića za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Kiseljaka.

This post is also available in: English

Optužnica tereti Stojanovića da je, kao pripadnik postrojbe za posebne namjene “Maturice” Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), silovao žensku osobu u julu 1993. godine.

Prema optužnici, Stojanović i osoba incijala D.L, koja je kasnije poginula, prisilili su dvije ženske osobe, od kojih je jedna bila malodobna, da uđu u vozilo i odvezli ih do napuštene kuće u naselju Duhre kod Kiseljaka.

“D.L. je odveo oštećenu ‘A’ na silu u jednu sobu, a ona je zapomagala i tražila pomoć. U jednom trenutku, Marinko Stojanović je ušao u sobu i zaprijetio joj da će je zaklati ako ne prestane zapomagati i opirati se. D.L. je silovao oštećenu, a potom ju je, držeći nož u ruci, silovao i Stojanović, koji ju je prisilio i na oralni seks”, stoji u optužnici.

Tokom ovog događaja, kako se navodi, malodobna osoba bila je u susjednoj sobi, gdje ju je čuvao nepoznati pripadnik HVO-a.

Povezani članci

Kenan Kavazović


This post is also available in: English