Članak

Završen dokazni postupak na suđenju Majstoroviću

13. Januara 2015.00:00
Luka Majstorović, optuženi za zločin počinjen u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Kula u Istočnom Sarajevu, svjedočeći u svoju korist ispričao je da je u krugu Kule popisivao zarobljenike koji su dovedeni s područja Dobrinje i Kotorca.

This post is also available in: English

“Kada je dovedena grupa sa Dobrinje, ja sam došao i popisivao imena i prezimena, pravio spisak. Nikakav informativni razgovor nisam obavljao”, kazao je Majstorović.

On je naveo da je prije rata radio u Stanici javne bezbjednosti u Sarajevu, a da je početkom rata otišao u Nedžariće, odakle je raspoređen u Kulu. Tu je bio oko mjesec dana, a onda je otišao na Grbavicu.

Kada je popisivao ljude sa područja Dobrinje, kako je kazao, sačinio je spisak i službenu zabilješku koju je predao načelniku.

“Nikad nikoga nisam tukao, niti Srbina niti muslimana”, kazao je Majstorović na pitanje Optužbe da li poznaje Senada Turbu.

U optužnici se navodi da je Majstorović, kao isljednik, nečovječno postupao i namjerno nanosio tjelesnu i duševnu bol civilu bošnjačke nacionalnosti u KPZ-u Kula.

Optuženi je naveo da je obavio informativni razgovor sa dvojicom zarobljenika, te da je od jednog oduzeo pušku, a od drugog pištolj.

Majstorović je napomenuo da je jednom imao zadatak da oko 50 zarobljenih odvede na razmjenu do Vrbanja mosta, što je i urađeno.

Odgovarajući na pitanja Optužbe, Majstorović je kazao da ne zna da li je na Kuli bila još neka osoba koja se zvala Luka.      
 
Svjedočenjem Majstorovića u svoju korist završen je dokazni postupak.

Optužba i Odbrana će završnu riječ iznijeti 28. januara. 

Albina Sorguč


This post is also available in: English