Članak

Zatražena strožija kazna za zločine u Smolući

9. Januara 2015.00:00
Federalno tužilaštvo zatražilo je izricanje strožije kazne četvorici optuženih koje je Kantonalni sud u Tuzli, za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene u Smolući (općina Lukavac), osudio na ukupno 18 i po godina zatvora, dok je Odbrana tražila ukida

This post is also available in: English

nje presude.

Tužilac Munib Halilović zatražio je da se Svetomiru Iliću, Miloradu Cvijanoviću sinu Milana, Vasi Iliću i Miloradu Cvijanoviću sinu Nenada izreknu kazne u dužem vremenskom trajanju.
Kantonalni sud u Tuzli je u martu 2014. godine osudio Svetomira Ilića na šest, Cvijanovića sina Milana i Vasu Ilića na po pet godina, a Cvijanovića sina Nenada na dvije i po godine zatvora. Sva četvorica su nepravomoćnom presudom osuđena da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), zločin počinili nad pripadnicima Teritorijalne odbrane (TO) Srebrenik i Tinja.
Kako se navodi u presudi, zločini su u junu i julu 1992. godine vršeni nad Nadilom Poljakovićem, Avdom Hodžićem, Hazimom Zukićem i Edinom Malkićem, koji su premlaćivani i mučeni na razne načine.
 
Miodrag Stojanović, branilac četvorice optuženih, zatražio je da se ukine presuda Kantonalnog suda u Tuzli, istaknuvši da je “sama sebi kontradiktorna i nerazumljiva”.
Prema Stojanoviću, Kantonalni sud je u presudi naveo da su zbog zločina nastupile posljedice po zdravlje oštećenih, a saslušan je samo vještak koji je govorio o psihičkom stanju Poljakovića.
Stojanović je predložio da se presuda ukine i obnovljeni postupak vodi pred Vrhovnim sudom ili da se optuženi oslobode ili da im se smanji kazna.
Optuženi Milorad Cvijanović sin Nenada kazao je da je u periodu kad su vršeni zločini bio na drugom kraju Smoluće.
Vrhovni sud će odluku donijeti naknadno.

Albina Sorguč


This post is also available in: English