Članak

Podignuta optužnica za zločin u Zecovima

12. Decembra 2014.00:00
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 15 nekadašnjih pripadnika vojske i policije Republike Srpske te Kriznog štaba općine Prijedor za ubistva i progone u selu Zecovi.

This post is also available in: English

Optuženi Dušan Milunić zvani Bizon, Radomir Stojnić zvani Grom, Radovan Četić zvani Rade, Duško i Ilija Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujičić, Rajko Grbić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović se nepotvrđenom optužnicom terete da su učestvovali u napadu na selo Zecovi, u kojem je ubijeno preko 150 osoba.

Iz Državnog tužilaštva su saopćili da još tragaju za trojicom osumnjičenih – Jugomirom Marčetićem, Miodragom Vujičićem i Slavkom Antonićem. Bit će zatraženo raspisivanje međunarodne potjernice za njima.

Petnaestorici optuženih na teret je stavljeno da su, u svojstvu zapovjednika i vojnika Vojske Republike Srpske (VRS), policije i Kriznog štaba, sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo u selu Zecovi kod Prijedora.

“Na teret su im stavljena ubistva, mučenja, silovanja i druge torture, kao i pljačka i uništavanje imovine Bošnjaka u selu Zecovi”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

U ovom napadu, kako je saopćeno iz Državnog tužilaštva, ubijeno je više od 150 osoba bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo žena, djece i staraca, a preživjelo stanovništvo je nezakonito zatočeno u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, gdje je dio ubijen, a preostale žrtve izložene prisilnom progonu, mučenju, zlostavljanju i nečovječnom postupanju.

Petnaestorica optuženih se, između ostalog, terete za ubistva 29 žena i djece u selu Zecovi na lokalitetu Gradina počinjena 25. jula 1992. godine, nakon čega su tijela ubijenih uklonjena u masovnu grobnicu, za kojom se još uvijek traga.

“Posljedica ovog ratnog zločina bila je da u selu Zecovi nije ostao niko od najmanje 701 stanovnika bošnjačke nacionalnosti, koliko je evidentirano tijekom popisa 1991. godine”, navode iz Državnog tužilaštva.

Dio posmrtnih ostataka žrtava pronađen je i identificiran u masovnoj grobnici Tomašica, a za dijelom posmrtnih ostataka se traga. 

Tužilaštvo BiH je uz optužnicu predložilo pozivanje oko 100 svjedoka i stručnih vještaka, te više hiljada stranica dokaznog materijala.

“Ovo je najveća optužnica Tužilaštva BiH kada je riječ o ratnim zločinima na području Prijedora, koja je u rangu sa predmetima Haškog tribunala za ratne zločine u Prijedoru. Sa ovom optužnicom, Tužilaštvo BiH je prešlo brojku od 100 optuženih u 2014. godini”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Sva petnaestorica optuženih uhapšena su sredinom novembra i nalaze se u pritvoru. Uz optužnicu, upućen je i prijedlog za produženje pritvora.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Denis Džidić


This post is also available in: English