Članak

Inspektor na Kuli

4. Decembra 2014.00:00
Na suđenju Luki Majstoroviću, optuženom za zločin počinjen u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Kula u Istočnom Sarajevo, svjedok Odbrane je izjavio da je optuženi bio inspektor na Kuli.

This post is also available in: English

Mirko Ljuboje, nekadašnji kriminalistički inspektor na Kuli, kazao je da je sjedište kriminalističke policije bilo u upravnoj zgradi na Kuli, a da je jedan od inspektora u toj zgradi bio i Luka Majstorović.
 
Ljuboje je naveo da su inspektori sa Kule obavljali informativni razgovor sa zarobljenicima koji su dovođeni u Kulu.

“To su uglavnom radili policajci, ali ako ih nije bilo, preuzimali su inspektori”, kazao je svjedok.

Prema njegovom iskazu, Majstorović je mjesec dana bio na Kuli, nakon čega je otišao na Grbavicu.
 
Svjedok je na pitanja Optužbe potvrdio da je Luku Majstorovića viđao u maju 1992. godine na Kuli, jer mu je bio radni kolega. On je takađer potvrdio da je vojska dovodila ljude sa Dobrinje i Kotorca.

Ljuboje je rekao kako mu je poznato da su Luka Majstorović i Rade Pržulj jednom ili dva puta obezbjeđivali zarobljenike kada je vršena razmjena.
 
U optužnici se navodi da je Majstorović, kao isljednik, nečovječno postupao i namjerno nanosio tjelesnu i duševnu bol civilu bošnjačke nacionalnosti u KPZ-u Kula.

Ljuboje je, kao i svjedok Spasoje Čamur, kazao da je Majstorović nosio SMB uniformu. Svjedok Spasoje Čamur također je rekao da je Majstorović bio inspektor za opšti kriminalitet na  Kuli.

Čamur je odgovarajući na pitanja Optužbe potvrdio da nije bio prisutan kada je vršio ispitivanja, te da je kriminalistička služba mogla ispitivati samo civilno stanovništvo.

Simo Tuševljak, treći svjedok Odbrane na ovom suđenju, kazao je da je Majstorovića viđao u aprilu i maju 1992. godine Nedžarićima, Vracama, Kuli i Kasandolu u civilnoj uniformi.
 
On je potvrdio na pitanje Optužbe da nije nikada bio prisustan kada je Majstorović ispitivao ljude na Kuli.  

Nastavak suđenja zakazan je za 18. decembar, kada je planirano da u svoju korist svjedoči optuženi.

Albina Sorguč


This post is also available in: English