Članak

Golijan tvrdi da Cvetković nije pucao na Branjevu

2. Decembra 2014.00:00
U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Odbrane Vlastimir Golijan je kazao da optuženi Aleksandar Cvetković nije učestvovao u pogubljenju zarobljenika na Vojnoj ekonomiji Branjevo (općina Zvornik) u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Golijan, koji je svjedočio uz prisustvo pravnog savjetnika Radivoja Lazarevića, nije htio odgovoriti na pitanje ko je sve učestvovao u pogubljenju na Branjevu, ali je kazao da su na tom terenu, pored njega i optuženog Cvetkovića, bili i Dražen Erdemović, Franc Kos, Zoran Goronja, Stanko Kojić i svjedok C-1.

“Po završetku je Kos poslao Erdemovića u štalu da ga zovne i onda smo otišli na piće u Ljubinu kafanu, a potom za Dragasevac”, rekao je Golijan i dodao da je optuženi Cvetković odmah po dolasku na Branjevo otišao u štalu, gdje je navodno vidio svinju od 400 kilograma.

Golijan je prethodno kazao da Cvetković nije učestvovao u operaciji “Srebrenica tunel” u junu 1995., kao niti u akciji ulaska u Srebrenicu 11. jula iste godine. On je naveo da je putem veze čuo da je C-1 “ubio jednu nenu” tada u Srebrenici.

Svjedočeći o Cvetkoviću, Golijan je kazao da je on bio dobar momak iz imućne porodice, kojemu je Erdemović jedne prilike kazao “da će mu se osvetiti kad-tad” zbog neke priče da mu je Cvetković posjetio suprugu u Bijeljini.

Sud BiH je Golijana osudio na 15, Kosa na 35, Goronju na 30, a Kojića na 32 godina zatvora za strijeljanje grupe od oko 800 muškaraca na Branjevu. Erdemović je pred Tribunalom priznao krivicu za taj zločin, sklopivši nagodbu sa tužiocima, a zatim je osuđen na pet godina zatvora. Svi oni su, presudama je utvrđeno, bili pripadnici Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS).

Za ubistva preko 900 Bošnjaka počinjena na Vojnoj ekonomiji Branjevo u julu 1995. godine, Tužilaštvo BiH tereti i Aleksandra Cvetkovića, bivšeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS-a.

Drugi svjedok na ovom ročištu bio je također bivši pripadnik Desetog diverzantskog odreda Miloš Matić, koji je kazao da Cvetković nije učestvovao ni u jednoj akciji na Srebrenicu u junu i julu 1995. godine.

Matić je rekao da se nakon zauzimanja Srebrenice vratio u bazu u Dragasevcu, odakle je otišao na noćenje kući. Tek nakon toga je vidio Cvetkovića “da čačka nešto oko kamiona”.

Prema njegovom iskazu, Cvetković je bio vozač i nije dužio pušku.

Matić je kazao da je o događaju u Pilici čuo iz medija, kada je uhapšen Erdemović.

Suđenje se nastavlja 16. decembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English