Članak

Oružje upereno u dijete

20. Novembra 2014.00:00
Prva svjedokinja Optužbe na suđenju Bruni Šariću za zločin u Travniku ispričala je kako je optuženi krajem maja 1992. godine odveo njenog supruga Aleksu Kostreša, kojeg više nikada nije vidjela.

This post is also available in: English

Svjedočeći pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, Sajma Kostreš je kazala da je supruga Aleksu posljednji put vidjela 24. maja 1992. godine.

“Izišla sam na balkon. Vidjela sam crveni ‘golf ’, dva vojnika u crnim uniformama i jednog u šarenoj uniformi. U šarenoj, maskirnoj uniformi bio je Bruno Šarić, a s njim moj komšija Veber, dok treću osobu nisam poznavala. Kazali su da vode mog Aleksu na informativni razgovor”, posvjedočila je Kostreš.

Svjedokinja je rekla da se posebno sjeća momenta kada su njenog supruga vodili prema autu i kada su njena djeca potrčala za ocem.

“Te oči su mi ostale u sjećanju zbog oružja uprenog u moje dijete”, kazala je Kostreš.

Prema riječima svjedokinje, suprug joj se narednog dana javio telefonom, i nakon toga ništa o njemu nije znala do maja 2005. godine, kada su pronađeni njegovi ostaci.

Nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Bruno Šarić optužen je da je, zajedno s pripadnicima HVO-a Zoranom Tukom i Srećkom Veberom, 24. maja 1992. godine odveo Aleksu Kostreša iz njegove zgrade, nakon čega mu se gubi svaki trag.

U korist Kantonalnog tužilaštva je svjedočila i Saima Alibegović, koja je rekla da je porodica nakon odvođenja Alekse Kostreša bila u teškom stanju.

Prije saslušanja svjedoka, kantonalni tužilac Ahmed Mešić je pročitao optužnicu i najavio da će Optužba pozvati šest svjedoka.

Branitelj optuženog Miroslav Kozina je u uvodnom izlaganju optužnicu ocijenio kao “kontradiktornu i paušalnu”.

“Spreman sam se podvrgnuti detektoru laži na okolnosti koje mi se stavljaju na teret”, kazao je optuženi Šarić.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. decembar.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English