Članak

Završen dokazni postupak Optužbe

19. Novembra 2014.00:00
Saslušanjem posljednjeg svjedoka i ulaganjem materijalnih dokaza završen je dokazni postupak Optužbe na suđenju Luki Majstoroviću, optuženom za zločin počinjen u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Kula.

This post is also available in: English

Rešad Brdarić, svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, kazao je da je na Kulu odveden 14. maja 1992. godine iz Kasindolske ulice, gdje je živio.
“Došli su transporterom, preko megafona su rekli da predamo oružje. Ko je imao oružje predao je, većina nije imala. Popisali su imena i prezimena. Pred jednom kućom držali su nas dva sata. Došao je kamion i nas 38 su potrpali i odvezli na Kulu”, ispričao je svjedok. 
Dodao je da su potom pojedinačno išli na ispitivanje u kancelariju u Kuli. Opisujući osobu koja ga je ispitivala, Brdarić je kazao da se radilo o krupnijem muškarcu, koji je “bio rumen”, te da je bio u uniformi bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA).
Brdarić je posvjedočio da je razmijenjen 21. maja 1992., te da je dan nakon razmjene davao izjavu policiji u Sarajevu, kada mu je policajac kojem je davao izjavu rekao “da, po opisu, misli da se radi o Luki Majstoroviću koji je radio u sarajevskoj Policijskoj upravi Stari Grad”.
Svjedok je dodao da su mu četiri osobe pričale da su udarane na Kuli, ali da na njima nije primijetio povrede.
“Alija Durić mislim da je pretučen jer su mu našli člansku karticu Stranke demokratske akcije (SDA). Rekao je da ga je stražar udario kundakom u leđa”, kazao je Brdarić.
Na pitanje optuženog Luke Majstorovića da li je osoba koja ga je saslušavala na Kuli ista osoba koja ga je vodila na razmjenu, svjedok je odgovorio da nije.
U optužnici se navodi da je Majstorović kao isljednik nečovječno postupao i namjerno nanosio tjelesnu i duševnu bol civilu bošnjačke nacionalnosti u KPZ-u Kula. 
Na ovom suđenju Optužba je pročitala iskaz preminulog svjedoka Beglera Čengića dat Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) 2007. godine, u kojem je svjedok naveo da je u Kuli, gdje je doveden sa Dobrinje, viđao Luku Majstorovića, kojeg je odranije poznavao jer je radio u Policijskoj stanici u Starom Gradu.
Optužba je na ovom suđenju uložila nekoliko materijalnih dokaza, među kojima su dokazi o “kretanju optuženog u službi”.
Nastavak suđenja zakazan je za 4. decembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English