Članak

Premijerno prikazan film “Nečujni krik”

19. Novembra 2014.00:00
Srijeda, 19.11.2014 (19:00-20:40) - Dokumentarni film Balkanske istraživačke mreže (BIRN) BiH o žrtvama ratnog seksualnog nasilja premijerno je prikazan u srijedu, 19. novembra, u Sarajevu.

This post is also available in: English

Dokumentarni film Balkanske istraživačke mreže (BIRN) BiH o žrtvama ratnog seksualnog nasilja premijerno je prikazan u srijedu, 19. novembra, u Sarajevu.

Prenoseći svjedočenja žena i muškaraca koji su preživjeli seksualno zlostavljanje u ratu, ovaj film ima za cilj da ohrabri sve žrtve da prijave zločin i progovore o onome što su preživjele, rečeno je na panel-diskusiji nakon premijere.

“Željeli smo kazati da osobe koje su ovo preživjele nisu krive za ono što im se desilo i da moraju progovoriti da bi uopšte došlo do procesuiranja zločina”, rekla je Mirna Buljugić, direktorica BIRN-a BiH.

Film “Nečujni krik” prikazuje traume sa kojima se žrtve seksualnog zlostavljanje nose i skoro dvadeset godina nakon rata, te donosi njihova svjedočenja o stradanju tokom rata u BiH, ali i susjednim državama.

O svojim traumama u filmu govore Nasiha Klipić i Dobrivoje Bojović, koji su tokom panel-diskusije kazali da nisu zadovoljni procesuiranjem zločina i odnosom države prema preživjelima.

“Teško se živi. Mi žrtve ne tražimo puno, ne tražimo da nam se dižu spomenici, da se ukivamo u zvijezde. Mi tražimo samo normalan život”, rekao je Bojović.

O problemima sa kojima se žrtve suočavaju, u filmu govore stručnjaci i predstavnici nevladinih organizacija te predstavnici pravosudnih institucija, koji pojašnjavaju šta prolaze svjedoci prilikom dokazivanja zločina seksualnog nasilja.

Erna Mačkić, urednica BIRN-a BiH, kazala je da žrtve danas žive na margini društva, često bez ikakvih primanja, stručne pomoći i podrške lokalne zajednice.

“Društvo još uvijek nije spremno da ih čuje, sasluša, pomogne… To govore neusvojeni zakoni kojima bi žrtve osvarile svoja prava, te neujednačena praksa ostvarivanja osnovih prava unutar same države”, rekla je Mačkić.

Gordana Tadić, šefica Odjela za ratne zločine Državnog tužilaštva, navela je kako je ova institucija dobila veće kapacitete, te da će procesuiranje ovih zločina biti ubrzano.

Učesnici panel-diskusije su poručili kako je neophodno da žrtve javno ispričaju ono što su preživjele.

“Poručujem svima da progovore, da se ne stide. Ja se ne bojim, i dalje ću ići uzdignute glave Prijedorom i Kozarcem”, kazala je Klipić.

Film “Nečujni krik” snimljen je uz finansijsku podršku Vlade Velike Britanije.

    This post is also available in: English