Članak

BIRN-ov film prikazan povodom Međunarodnog dana mira

16. Septembra 2014.00:00
Utorak, 16.09.2014 (12:00-14:05) - Društvo u Bosni i Hercegovini je odgovorno za nedovoljno posvećivanje pažnje pitanju nestalih osoba, rečeno je na panel diskusiji nakon što je u organizaciji Međunarodne komisije za nestale u BiH (ICMP) prikazan BIRN-ov dokumentarni film “Nedostaješ mi...”.

This post is also available in: English

“Najteži mogući mir je mir sa samim sobom. Društvo u Bosni i Hercegovini mora naći mir zasnovan na traženju nestalih. Nestale osobe ne mogu nestati. Njihovo odsustvo je njihovo radikalno prisustvo i toga moramo biti svjesni”, kazao je Nerzuk Ćurak, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

BIRN-ov dokumentarni film pod nazivom “Nedostaješ mi…”, koji prikazuje patnju i svakodnevnicu osoba koje su kako u ratnim, tako i u mirnodopskim uslovima izgubile svoje najmilije, prikazan je povodom Međunarodnog dana mira.

“Bude mi jako teško kada gledam ovakve filmove zato jer je dosta ljudi ubijeno, za oko 8.000 nestalih se još uvijek traga. Zapitajmo se na koji način mi svi pomažemo porodicama nestalih”, kazao je Goran Bubalo iz organizacije “PRO-Budućnost”.

Claudia Buess, zamjenica šefa misije Ambasade Švicarske u BiH, rekla je kako je pravo na istinu osnova za suočavanje sa prošlošću, te da identifikacija nestalih vodi ka progresu i izgradnji mira u BiH.

“Ovaj današnji događaj i prikazivanje filma je znak da se pitanje nestalih stavlja u prvi plan”, kazala je Buess.
Mirna Buljugić, novinarka BIRN-a, rekla je kako je ova organizacija producirala film u želji da podigne svijest i informiše javnost o problemu traženja nestalih u BIH, regionu i svijetu.

“Sve dok se ne pronađu nestali u BiH i dok se ne procesuiraju počinioci odgovorni za te zločine ne možemo govoriti o pomirenju u Bosni i Hercegovini. BIRN BiH je radio i radit će na informisanju javnosti o tome. Također, to je minimum koji dugujemo žrtvama”, kazala je Buljugić.

Film “Nedostaješ mi…” premijerno je prikazan u julu ove godine.

    This post is also available in: English