Članak

“Nečujni krik” prikazan u Banjoj Luci

24. Novembra 2014.00:00
Ponedjeljak, 24.11.2014 (11:00-13:25) - Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) prikazale su u Banjoj Luci dokumentarni film o žrtvama seksualnog zlostavljanja u proteklom ratu.

This post is also available in: English

Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) prikazale su u Banjoj Luci dokumentarni film o žrtvama seksualnog zlostavljanja u proteklom ratu.

Film je prikazan u sklopu predstavljanja međunarodnog protokola o dokumentovanju i istraživanju seksualnog nasilja počinjenog u konfliktu.

Richard Rogers, stručnjak za međunarodno pravo, pojasnio je da su tri problema u procesuiranju seksualnog zlostavljanja počinjenog u ratu.

“Prvi problem je nedostatak zakona koji tretiraju ove zločine, drugi je što se žrtve boje da govore o onome što su doživjele i treći je prikupljanje dokaza o ovim zločinima”, rekao je Rogers.

U BIRN-ovom filmu “Nečujni krik” ukazano je na probleme s kojima žrtve seksualnog zlostavljanja danas žive. Neki od problema su različita prava preživjelih seksualnog zlostavljanja, što uključuje nemogućnost priznavanja statusa civilne žrtve rata, nemogućnost ostvarivanja reparacija, kao i neprocesuiranje odgovornih.

U BIRN-ovom filmu, preživjeli seksualnog zlostavljanja su različite etničke, spolne i dobne pripadnosti.

Božica Živković Railić iz Udruženja “Žena žrtva rata” Republike Srpske izrazila je nezadovoljstvo zbog načina na koji su “srpske žrtve prikazane u filmu”, ocijenivši da se radi o neobjektivnom, pristrasnom i diskriminatorskom prikazivanju činjenica.

Nada Golubović, predsjednica “Udruženih žena” Banja Luka, kazala je da društvo mora promijeniti svoj narativ kada se govori o podršci preživjelim seksualnih tortura iz proteklog rata.

“Moramo biti svjesni da svaki put kada žrtva dođe pred sud, to predstavlja retraumatizaciju, i moramo osigurati da oni dobiju svu moguću podršku”, rekla je Golubović, istaknuvši da je Protokol o istraživanju i dokumentovanju seksualnog nasilja počinjenog u konfliktu najvažniji za žrtve.

BIRN-ov film kao i Protokol komentarisali su i studenti sa različitih fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Neki od njih su istakli kako su srpske žrtve marginalizirane, kako se Protokol treba predstaviti tužiocima, policajcima i sudijama iz Republike Srpske, dok neki smatraju da se trebaju riješiti prava preživjelih bez obzira na etničku pripadnost.

Nakon Sarajeva, Mostara i Banje Luke, prikazivanje filma i prezentacija Protokola bit će organizirana u Brčko Distriktu i Zenici.

    This post is also available in: English