Članak

Presuda Popoviću i ostalima 30. januara

17. Novembra 2014.00:00
Apelaciono vijeće Haškog tribunala će 30. januara izreći presudu Vujadinu Popoviću i još četvorici optuženih, koji su u prvostepenom postupku osuđeni za genocid i druge zločine u Srebrenici počinjene u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Presuda će biti izrečena nakon što je Apelaciono vijeće razmotrilo žalbe Vujadina Popovića, Ljubiše Beare, Drage Nikolića, Radivoja Miletića, Vinka Pandurevića i Haškog tužilaštva.

Presudom koja je izrečena u junu 2010. na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici osuđeni su Vujadin Popović, nekadašnji načelnik za bezbjednost u Drinskom korpusu Vojske Republike Srpske (VRS), i Ljubiša Beara, bivši načelnik za bezbjednost Glavnog štaba VRS-a.

Drago Nikolić, nekadašnji načelnik za bezbjednost u Zvorničkoj brigadi VRS-a, osuđen je 35 godina zatvora, Radivoje Miletić, načelnik Odjeljenja za operativno-nastavne poslove Glavnog štaba na 19, a Vinko Pandurević, komandant Zvorničke brigade na 13 godina zatvora.

Kako je zaključilo Prvostepeno vijeće, Popović, Beara i Nikolić su učestvovali u organizovanju ubijanja bošnjačkih muškaraca koji su zarobljeni nakon što je VRS 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu.

Miletić je proglašen krivim za učešće u prisilnom uklanjanju stanovništva, a Pandurević što nije preduzeo mjere da spriječi učešće njemu potčinjenih jedinica u pogubljenjima.

Marija Taušan


This post is also available in: English