Članak

Prihvatiti i poštovati smjernice

12. Novembra 2014.00:00
Smjernice za objavljivanje tužilačkih i sudskih odluka na internet stranicama trebali bi prihvatiti i poštovati svi predstavnici pravosudnih organa, jer predstavljaju balans između prava na privatnost i prava na informisanje, zaključeno je na sastanku u Travniku.

This post is also available in: English

Edukativno-radni sastanak održan u Travniku 12. novembra, u organizaciji Balkanske istraživačke mreže (BIRN) BiH i uz učešće medija, predstavnika pravosudnih i istražnih organa, pružio je priliku učesnicima za razmjenu iskustava u cilju bolje saradnje.

Učesnici su razgovarali o praksi informisanja javnosti u ovom gradu, te problemima s kojima se susreću kako novinari, tako i predstavnici sudova i tužilaštava. Svi su pozdravili smjernice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), koje će im, kako je zaključeno, osigurati bolji rad i saradnju.

Prema Smjernicama za objavljivanje tužilačkih i sudskih akata na internet stranicama, potvrđene optužnice i presude u predmetima ratnih zločina mogu biti objavljene bez navođenja inicijala i anonimizacije drugih naziva.

“Smatramo da treba ići u medije sa punim imenom i prezimenom optuženog od momenta potvrđivanja optužnice. Vjerujte, i meni je vrlo teško davati izjave i koristiti inicijale. Akte iz faze istrage ne treba objavljivati”, rekla je glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva u Travniku Edina Jaganjac.

Ona je istakla da je ovo tužilaštvo već usvojilo smjernice i donijelo svoj pravilnik. Jaganjac je izrazila zadovoljstvo saradnjom sa novinarima, koji “nikada nisu zloupotrijebili” njenu izjavu.

Novinari su istakli da je potrebna veća ažurnost u djelovanju sudova prema medijima kako bi se olakšala međusobna saradnja.

“Zamolila bih predstavnike sudova i tužilaštava da pojednostave informacije koje šalju novinarima, kako bi ih oni mogli što adekvatnije razumjeti i prenijeti publici”, kazala je novinarka Radija “Vitez” Dragana Sivonjić.

Ova novinarka je istakla da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) najažurnije u pružanju informacija medijima.

Zuhdija Ćosić, sudija Kantonalnog suda Travnik, pozvao je na međusobno razumijevanje medija i predstavnika pravosudnih organa, rekavši da Sudu štete pogrešno interpretirane izjave iznijete u javnosti.

“Smjernice su sačinili visoko stručni ljudi, koji su se bavili svim segmentima i zakonima. One nisu obavezne, jer je to tako sada po međunarodnim standardima, ali ja nemam šta dodati. U njih su ugrađena sva prava i treba ih poštovati. Moja je preporuka da smjernice ne treba više vagati, nego usvojiti”, kazao je Ćosić.

Na sastanku je zaključeno da predstavnici medija treba da poštuju profesionalne i etičke standarde kako se ne bi povrijedila prava ni jedne strane u postupku.

    This post is also available in: English