Članak

Ukinuta presuda Miloradu Trbiću

7. Novembra 2014.00:00
Ustavni sud BiH ukinuo je presudu kojom je Milorad Trbić osuđen na 30 godina zatvora zbog genocida počinjenog u Srebrenici.

This post is also available in: English

U Ustavnom sudu je rečeno da je u ovom slučaju utvrđeno da su prava apelanta po Evropskoj konvenciji povrijeđena zbog pogrešne primjene zakona.

Kao i u nizu ranijih slučajeva, zaključeno je da je Sud BiH umjesto Krivičnog zakona BiH, trebao da koristi zakon bivše Jugoslavije kao blaži po počinioca.

Odluka, kojom se ukida presuda u dijelu koji se odnosi na primjenu zakona, upućena je Sudu BiH na ponovno postupanje.

U ranijim ovakvim slučajevima, Sud BiH je obustavljao izvršenje kazne i osuđenike puštao na slobodu, jer nije bilo pravnog osnova za njihovo daljnje zadržavanje ili određivanje pritvora.

Sud BiH je u januaru 2011. pravosnažno osudio Trbića da je, kao pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), od 10. jula do 30. novembra učestvovao u hapšenju, zatvaranju, pogubljenjima, te pokopavanju i prikrivanju tijela Bošnjaka iz Srebrenice.

Sudsko vijeće je zaključilo da je Trbić od 12. do 16. jula 1995. učestvovao ili pomagao ubistva muškaraca iz Srebrenice na različitim lokacijama na području Zvornika – Kula-gradu, Branjevu, Domu kulture u Pilici, školama u Orahovcu, Ročeviću i Petkovcima.

Trbić je u pritvoru od aprila 2005. godine, kada se predao Haškom tribunalu. Predmet “Trbić” je 2007. proslijeđen BiH na daljnje procesuiranje.

Ustavni sud je prethodno ukinuo 18 presuda zbog pogrešne primjene zakona, nakon čega je Sud BiH obnovio postupke u odnosu na primjenu zakona i smanjio kazne osuđenima.

Marija Taušan


This post is also available in: English