Članak

Nove smjernice za bolju saradnju

5. Novembra 2014.00:00
Jedinstvena praksa davanja informacija sa suđenja za ratne zločine poboljšat će saradnju novinara i predstavnika pravosudnih institucija, zaključeno je na sastanku u Zenici.

This post is also available in: English

Na edukativnoj radionici koju je Balkanska istraživačka mreža (BIRN) BiH održala u Zenici 5. novembra, predstavnici pravosudnih institucija i medija razgovarali su o problemima s kojima se susreću prilikom davanja ili traženja informacija sa suđenja.

Predstavnici Kantonalnog suda i tužilaštva u Zenici su kazali da zbog nepostojanja propisa o tome koje informacije i u kojoj formi, institucije smiju objavljivati u javnosti, rad sudova i tužilaštava nije dovoljno transparentan.

Učesnici su upoznati i sa posljednjim smjernicama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) kojima je detaljno propisano koje informacije o teškim krivičnim djelima mogu biti dostupne javnosti. VSTV je zaključio da sve potvrđene optužnice i presude sa suđenja za ratne zločine i druga teška krivična djela mogu biti objavljene na internet stranicama institucija.

Jasminka Ibraković, sekretar Kantonalnog suda u Zenici, rekla je kako smatra da će ova institucija prihvatiti smjernice VSTV-a.

Učesnici su naglasili i kako Kantonalni sud i tužilaštvo nemaju glasnogovornike, što znatno otežava rad i institucijama, a i novinarima.

“Iz ovih institucija informacije je moguće dobiti, ali zato je potrebno da znate ljude koji rade na određenim slučajevima. Takav način davanja informacija nije dobar, potrebno je da postoji sistemski način obavještavanja javnosti o procesima koji se vode”, kazala je Dženana Sivac sa TV Zenica.

Novinari su pohvalili saradnju sa glasnogovornicom Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK).

    This post is also available in: English