Članak

Uloženo svjedočenje Dragana Obrenovića

1. Oktobra 2014.00:00
Na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je u sudski spis uvrstilo transkripte iskaza Dragana Obrenovića sa suđenja u Haagu iz 2003. godine.

This post is also available in: English

Transkripti su uloženi kako bi se Sudsko vijeće upoznalo sa sadržajem svjedočenja Obrenovića, kojem je Haški sud, nakon priznanja krivice za zločine počinjene u Srebrenici, izrekao 17 godina zatvora.

Obrenović, nekadašnji zamjenik komandanta Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen je 2003., a iz zatvora je izašao 2011. godine, nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Stanišiću i Miloševiću sudi se za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod Petkovaca. Zarobljenici su, navodi se u optužnici, na branu prevezeni iz škole, gdje su bili čuvani.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade, a Milošević njegov zamjenik.

Da je Obrenović u sudnici, Odbrana bi ga pitala da li se slaže da komandantima bataljona nije izdao naredbu da podređene vojnike stave na raspolaganje za pogubljenja zarobljenika iz Srebrenice.

Odbrana bi ga također pitala da li je iz razgovora sa optuženim Stanišićem zaključio da se on nije slagao sa ubistvima, kao i da to nije mogao spriječiti.

Suđenje se nastavlja 15. oktobra.

Amer Jahić


This post is also available in: English